Oor/Sprong
DansMuziek

Een sprong in het heden met middeleeuwse muziek en hedendaagse dans.

Oor/Sprong is een voorstelling van dansgezelschap de Stilte, Cappella Pratensis en harpist Remy van Kesteren. Het is een combinatie van muziek gebaseerd op middeleeuwse zang en hedendaagse dans. Verschillende werelden die samen komen met behoud van de eigen identiteit. In de voorstelling brengen zij letterlijk en figuurlijk tegenstellingen in harmonie samen. In gebouwen met geschiedenis (de Lambertuskerk in Veghel) slaan zij een  brug van het verleden naar het heden en het actuele maatschappelijke thema diversiteit. . Voor wie de vrijheid omarmt, is de ander een partner en geen vreemdeling.

Cultuurkade heeft voor deze voorstelling gekozen omdat deze voorstelling een brede kennismaking met dans en live muziek is die niet mainstream zijn. Het vraagt om een open blik. Het mag schuren en vraagtekens oproepen. Iedereen ziet iets anders. De voorstelling vindt plaats op een bijzondere erfgoedlocatie, namelijk de Lambertuskerk te Veghel.

Wie naar kunst kijkt, kijkt ook naar zichzelf. Wat zie jij? Je mag je eigen verhaal maken van wat je ziet.  Stel je open en merk wat er gebeurt bij de kinderen, bij jou. We slaan met deze voorstelling andere bruggen dan het voorspelbare.

Let op: 
De voorstelling wordt gehouden in de Lambertuskerk te Veghel. Mocht er op de geplande/geboekte datum een uitvaart zijn, dan nemen we contact op voor het plannen van een andere dag/tijdstip.
In december zal een leerkrachtenbijeenkomst georganiseerd worden om kennis te maken met de artistiek leider van de voorstelling. De uitnodiging om hiervoor in te schrijven volgt begin van het schooljaar. 

Thema's
​​​​​​​Ontmoeting, identiteit, verschillen, angst voor het onbekende, diversiteit, samenkomen, vrijheid

Cappella Pratensis en De Stilte
Wie de zang van Cappella Pratensis wil karakteriseren, komt snel met het woord polyfonie. Verschillende stemmen die samen een geheel vormen. En deze oorspronkelijke muziekstijl draagt direct het kenmerk in zich dat onze wereld tekent: een veelheid aan stemmen die een eenheid vormt. Dat die eenheid niet gemakkelijk tot stand komt en vraagt om aardig wat inspanning is bekend. Door de eeuwen heen is het anders zijn dan anderen voor velen onacceptabel. Toch is juist het erkennen van verschillen een voorwaarde om in vrede met elkaar te leven.

In Oor/sprong geven twee liederen van Pierre de la Rue en een lied van Dufay kleur aan deze manier van samenzang. In het verschil treffen de zangers elkaar. In de dans van de Stilte wordt die voorwaarde vertaald in het begroeten en het ontmoeten van elkaar. Juist de verschillen maken de wereld om ons heen veelkleurig en divers. Hoe komen we samen, hoe behouden we onze identiteit? Hoe brengen we letterlijk en figuurlijk de losse onderdelen in harmonie met elkaar? Angst voor het nieuwe, angst voor het verliezen van de eigen identiteit zet de tijd en de ontwikkeling stil.


Je komt letterlijk ogen en oren tekort

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 7.5 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie H. Lambertuskerk, Burg. de Kuyperlaan 1, Veghel
Tijdsinvestering 60 minuten
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade