Geluidenvisser
Muziek

Kleuters zijn misschien wel de meest ideale luisteraars. Ze horen allerlei geluiden die volwassenen al lang niet meer opvallen. Jonge kinderen ervaren geluiden om hen heen nog als uniek. Geluiden uit de omgeving beïnvloeden het gedrag van jonge kinderen sterk. Geluiden kunnen kinderen geruststellen, maar ook beangstigen. Zo kan een grommende hond van de buren, die ‘s nachts wordt uitgelaten, ineens een enge ervaring worden. Geluid is een bron van plezier of angst en alles wat daar tussen in zit. Geluid beïnvloedt hoe kinderen iets interpreteren en betekenis geven.

Met het project ‘De Geluidenvisser’ doen kinderen ervaringen op, waarbij de focus op geluid ligt. Het personage Pi-oew, De Geluidenvisser, neemt kinderen mee naar een wereld vol met geluiden. Het verhaal van Pi-oew gaat over zijn verwondering voor geluiden. Met een paar goede oren en verbeeldingskracht brengt hij jonge kinderen naar een wereld vol geluiden. Centraal staan het luisteren naar geluiden, het zelf maken van geluiden en het communiceren met geluiden. De oren spelen in dit project ‘de hoofdrol’. De kinderen worden op een speelse manier begeleid in hun beleving van geluiden. Elke les begint met een filmpje van Pi-oew, die de kinderen mee neemt in zijn zoektocht naar geluiden. Als gids enthousiasmeert hij kinderen voor alles wat geluid maakt.


Leerdoelen:
• De kinderen worden vaardiger in het luisteren. Ze leren aandachtiger, gerichter, en genuanceerder te luisteren.
• De kinderen leren geluiden categoriseren.
• Kinderen leren omgaan met techniek van een geluidsrecorder.
• De kinderen leren verhalen vertellen met geluiden.
• De kinderen leren over soorten geluid, het zelf maken van geluid, het bewaren van geluid en de verschillende effecten van geluid.
• De kinderen leren geluiden duiden en verbreden zo hun woordenschat en begripsvorming.
• De kinderen leren hun gevoelens koppelen aan geluiden.

Benieuwd?
Bekijk het introductiefilmpje. De geluidenvisser heeft een eigen website met online lesmateriaal. Inlogcode met toegang tot het lesmateriaal is verkrijgbaar via je ICC'er of Cultuurkade. 

Leentermijn
De geluidenvisser wordt uitgeleend in periodes van drie weken. Grote scholen kunnen er voor kiezen om twee leskisten tegelijk te boeken (twee boekingen op dezelfde datum) of een tweede termijn te boeken.

​​​​​​​Kosten
De leskist is gratis te leen. 


Gewoon eens heel stil zijn met zijn alleen en wat hoor je dan?

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 7.9 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie op school
Tijdsinvestering 5 lessen, 2 tot 3 weken, naar keuze van de leerkracht.
Aanbieder Cultuurkade