Pech
Theater

How to beat an unfair game?
Waarom heeft de een méér kansen dan de ander? En waarom hebben sommige mensen altijd pech en anderen niet? 
Pech van George & Eran Producties is een muzikale magisch-realistische voorstelling over het heft in eigen handen nemen en het gevecht met een oneerlijk systeem.
In een fantasierijke wereld wordt de vinger op de zere plek gelegd van kansenongelijkheid, armoede en een kloof die steeds maar groter wordt.

Saar leeft in een stad die anders is dan alle andere steden. Een stad die verscheurd is door een brede rivier zonder bruggen.
Aan Saars kant van de rivier hebben mensen veel pech. Zakken vol met echte, tastbare, voelbare pech worden dagelijks langs de deuren gebracht.
Iedereen moet ze in huis nemen, die zakken, daaraan valt niet te ontkomen.

Waar komt al die pech eigenlijk vandaan?
Waarom hebben Saar en haar vader meer pech dan de mensen aan de andere kant van de rivier? Dat is toch oneerlijk?
Saar steekt vol vastberadenheid de rivier over om een antwoord te vinden op haar vragen.

Wat ze aan de overkant aantreft is misschien nog wel schokkender dan alle pech bij elkaar: een compleet pech-systeem van makers, planners en verdelers
die geen oog hebben voor haar en haar lotgenoten. Lukt het haar om te winnen van deze pech-molen?

Waar je aan werkt bij Pech
Het lesmateriaal bestaat uit filosofische gesprekken in de klas rond het thema pech en armoede. Ook komt er een pechspel, om invoelbaar te maken hoe pech voelt.
In filosofische gesprekken denken de kinderen samen hardop na, luisteren naar elkaar, leren elkaars denkwijzen kennen, elkaar aan te vullen en elkaars perspectief te onderzoeken. 
Kansen(on)gelijkheid, armoede, het lot, het heft in eigen hand nemen, oneerlijkheid, kritisch denken, burgerschap.​​​​​​​

Waarom wij hebben gekozen voor Pech
De voorstelling is mede gebaseerd op filosofische gesprekken die zijn gevoerd met kinderen op basis- en middelbare scholen rondom het thema pech, het lot en armoede. Dat belooft veel aansluiting met het publiek.
Ook zijn er in de research-fase gesprekken gevoerd met volwassenen en kinderen die de dupe zijn van de toeslagen-affaire. Armoede en kansenongelijkheid zijn begrippen die niet letterlijk worden genoemd, pech is daar een vertaling van.

​​​​​​​De voorstelling is nog in de maak dus we hebben hem zelf niet kunnen zien. Toch zijn we onder de indruk van dit gezelschap en deze werkwijze.
George & Eran producties vertelt maatschappelijke verhalen met een wereldwijze blik. Wat hen ook siert is dat mensen met pech niet als zielig worden neergezet, maar het een heldenverhaal wordt.
We kijken er naar uit om te ervaren hoe een maatschappelijk thema wordt uitgediept, toegankelijk en bespreekbaar wordt gemaakt voor de jeugd.
​​​​​​​
Praktisch
- Deze voorstelling speelt gelijkvloers, vandaar dat deze plaatsvindt in 't Spectrum Schijndel.
- Pech is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 6(-7-8).


ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.7 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 200
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie ’t Spectrum, Steeg 9, Schijndel (podiumzaal)
Tijdsinvestering 75 minuten + lesmateriaal
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade