Workshop muziek door Papgat
Muziek

SORRY!

De workshop muziek is helemaal volgeboekt. Maar schrijf gerust in op een van onze andere workshops van Papgat.


Muziek is een heel belangrijk onderdeel tijdens de carnaval. Dansen, hossen, springen, polonaise door de zaal, maar ook zelf muziek maken hoort bij carnaval. Een gastdocent komt je er alles over vertellen. Kun jij al een instrument bespelen? Of wil je het zelf eens proberen? Dat kan. Maar je zult verbaasd zijn over het feit dat je met veel materialen die aanwezig zijn in je klas ook al muziek kunt maken. En aan het einde van de gastles zing je met de hele klas het lied van Willem Papbuik uit volle borst mee. Ook heel leuk voor de kleuters!

Voor de les hoef je niks voor te bereiden. De gastdocent brengt de benodigde materialen zelf mee. Maar als je op school instrumenten hebt, dan leg ze maar gerust klaar. De gastdocent wil wel graag muziek en filmpjes af kunnen spelen.
En de juf of meester mag gewoon mee doen met de les.

Onderbouw:

We oefenen het refrein van het Willem Papbuik, met toevoeging van gebaren. De uitvoering van het Willem Papbuik welke op youtube staat, wordt daarvoor gebruikt. Tijdens het couplet lopen we in polonaise door de klas. Ook heb ik een trompet en bastuba bij me om enkele basis dingen van muziek bij te brengen en de trompet mogen alle kinderen proberen, als ze willen.

Middenbouw:

Een powerpoint presentatie over Willem Papbuik. Het lied, gaat dat over een fictief of non fictief persoon. Het wordt onderbouwd met een stukje geschiedenis over wie Willemke was en waarom we Papbuiken zijn. De kinderen worden zo veel mogelijk bij het verhaal door ze niet alles te vertellen, maar regelmatig te vragen wat ze denken dat het is (bijvoorbeeld; is Willem Papbuik een verzonnen persoon, of is dat iemand die echt leeft of geleefd heeft).

Op het eind van de presentatie zingen we het Willem Papbuik weer en zijn er ook instrumenten om op te spelen. 

Bovenbouw:

Voor de bovenbouw is er een andere vorm van carnavalsmuziek. Samba (we hebben immers ook een Samba band in Papgat). De kinderen wordt gevraagd om van thuis een lege pet-fles mee te nemen en ik verzorg de stokken. We gaan dan diverse ritmes oefenen (een stukje noten lezen) en uiteindelijk op een nummer van safriduo de ritmes meespelen. Ook hier zullen andere instrumenten ingezet worden.

De muziekdocent houdt zelf bij welke klassen welke workshop al gehad hebben, zodat de kinderen zeker een andere workshop hebben dan vorig jaar.

Al zin gekregen in deze workshop? Schrijf dan in!


Fijn dat er afwisseling en beweging in de les zat. Leuk om het carnavalslied van Rooi te leren.
Beoordeeld met een 7 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering 1 uur
Benodigde materialen Eventueel muziekinstrumenten die op school aanwezig zijn.
Benodigde ruimte Klaslokaal van de groep
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Leerkracht blijft aanwezig tijdens de workshop
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.