Held op sokken
Theater

Theatervoorstelling voor groep 3-4 door Schippers&VanGucht. Held op Sokken is een ontwapenend verhaal met muziek over hedendaagse ridders en prinsessen en een held op sokken. Alle jongens rennen uitgelaten over het schoolplein, vol energie trekken ze ten strijde. Maar wat doe je als je niet mee mag spelen? In het klaslokaal staat ineens een grote hut, waarin ridder Roderick zich verstopt omdat hij niet mee mag doen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd en vijandig land – dat is er voor Roderick allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft en de jonkvrouw voor zicht wint. 

De voorstelling Held op Sokken is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Bette Westera. Schippers&VanGucht bewerkte dit prachtige prentenboek over persoonlijke ontwikkeling tot een beeldende schoolvoorstelling. De voorstelling is kleinschalig en bijzonder flexibel te programmeren, maar draagt desalniettemin de poëtische en beeldende kracht die zo kenmerkend is aan de makers. Een verteller gekleed als middeleeuwse jonkvrouw met stoppelbaard omvat in zijn kostuum een wereld vol draken, prinsen, prinsessen en gehaktballen. Met behulp van een in de rok ingebouwde Kamishibai (minitheatertje) en poppen wordt het jonge publiek meegenomen in de magie van theater. De voorstelling speelt bij voorkeur in een intieme setting in klaslokalen op scholen. 

De leerkracht ontvangt deze docentenhandleiding met daarin een voorbereidings- en verwerkingsles, aangevuld met lessuggesties. Deze suggesties maken een verbinding naar het zelf ontwerpen en creatief denken met bijbehorende kerndoelen en de culturele vermogens. De lessen nemen niet veel tijd in beslag en je kunt zelf kiezen welke lessuggesties je wilt uitvoeren.

Een andere suggestie is om tijdig een boekenpakket aan te vragen bij de Bibliotheek, via Annelies van Uden (vau@nobb.nl). Tot slot is het ook mogelijk om bij het reguliere klassenbezoek aan de bibliotheek met groep 3 aan te vragen of de bibliotheek het thema passend maakt bij Held op sokken, wanneer je bijvoorbeeld ongeveer in dezelfde periode het klassenbezoek zou plannen.

Locaties 2018
29 oktober: 't Ven
30 oktober: de Ark
31 oktober: de Ark 
01 november: Eerschot (Sint-Oedenrode)

Locaties 2019
04 februari: Mariaschool (Erp)
05 februari: de Vijfmaster
06 februari: de Vijfmaster
07 februari: de Uilenbrink
08 februari: de Uilenbrink


Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 60
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie 29 oktober: 't Ven. 30-31 oktober: De Ark. 1 november: Eerschot. 4 februari: Mariaschool. 5-6 februari: Vijfmaster. 7-8 februari: Uilenbrink.
Tijdsinvestering De voorstelling duurt 40-45 minuten, lesmateriaal en voorstelling samen 2 uur.
Benodigde materialen N.v.t.
Benodigde ruimte N.v.t.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade