OMG Basispakket
ErfgoedOMG

In 2019 werd de 75-jarige herdenking van Operation Market Garden groots herdacht in Meierijstad. Het lesmateriaal blijft bruikbaar.
Het is voor scholen digitaal te gebruiken en bestaat uit een aantal onderdelen dat los of gezamenlijk te gebruiken is rondom de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Meierijstad. Het bevat waargebeurde gebeurtenissen en verhalen die zich in Meierijstad hebben afgespeeld in 1944. Het bijbehorend lesmateriaal draagt bij aan (zelf)reflectie, bewustwording en tolerantie.​​​​​

 • Historisch perspectief
  Een overzicht van de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Meieirijstad. Uitgesplitst in een summary, Sint-Oedenrode, Veghel, Schijndel en een slotanalyse. Voorzien van digitaal bronmateriaal. Naslagwerk voor leerkrachten. Het bijbehorende fotomateriaal vind je via https://www.cultuurkade.nl/omg/afbeeldingen-historisch-perspectief-summary en is te gebruiken op het digibord in de klas. Hoe ging het er hier aan toe? Wat zijn de lokale gebeurtenissen?
  ​​​​​​​​​​​​​​

 • Wat is het je waard? - lesmateriaal t.b.v. het gesprek in de klas over waarden en keuzes.
  In het lesmateriaal maken we gebruik van de Morele Dilemma Discussie Methode om te komen tot gesprekken in de klas. Bij een moreel dilemma gaat het om twee waarden die met elkaar in conflict komen. Wie zo'n keuze moet maken spreekt zich in feite uit over wat hij of zij belangrijk vindt, welke waarde het zwaarst telt. Door te discussiëren over dilemma's kan zodoende meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken, omdat duidelijk wordt waaròm ze die keuze maken. Je kunt kiezen uit lokale dilemma's gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Erp en Veghel.

 • Films met onderduikster Hanneke
  Als achtjarig meisje maakte ze de bevrijding mee in Eerde-Veghel. Vijf korte films met een destijds 8-jarige onderduikster a.d.h.v. vijf thema’s; 
  1. ​Identiteit, 2. Onderduiken, 3. Gevaar, 4. Vrijheid terugkrijgen, 5. Na de oorlog, incl. korte (ervarings)lessuggesties.
  Eén korte documentairefilm over Operation Market Garden in Eerde/Veghel (bij 4. Vrijheid terugkrijgen)
  Bekijk hier de films.  Ideaal voor de introductie van activiteiten of thema's.

 • Kinderboek "Hannekelief" 
  Een leesboek geschreven door André van der Linden. Over Hanneke’s ervaringen tijdens en na de oorlog. En hoe ze in Eerde weer naar school mocht. Verdieping op de films over Hanneke. Elke deelnemende groep ontving in 2019 een exemplaar, maar het is ook te leen in de bibliotheek.

 • De brief die Bernard van Dam schreef over het terugtrekken van de Duitse troepen uit Eerde.
  Bernard was Hanneke's opa van het gezin waar ze terecht kwam in Eerde.

 • Fietsroute Op oorlogspad
  Door VVV Noord-Oost Brabant in 2019 beschikbaar gesteld aan alle scholen. Om in je eigen (school)omgeving historische plekken te bezoeken. 

 • Digitale bronnen voor in de klas 
  Via de projectpagina https://www.cultuurkade.nl/omg/bronnen​​​​​​​.

Door het boeken van dit project krijg je in de periode van jouw keuze toegang tot het digitale lesmateriaal, als reminder om hiermee te gaan werken. Het betreft géén activiteit. Het lesmateriaal werd in 2019 ook gedrukt en verspreid over alle scholen, waarschijnlijk is de complete set bij jou op school aanwezig.Het lesmateriaal stond dicht bij de kinderen en heeft ze aan het denken gezet

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.4 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 2000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school 
Tijdsinvestering Naar eigen keuze 
Benodigde ruimte N.v.t.
Aanbieder Cultuurkade

Bij dit aanbod hoort ook

Op aanvraag is het mogelijk om een leerkrachtentraining 'Wat is het je waard?' te volgen