OMG Basispakket educatie
ErfgoedOMG

In 2019 wordt de 75-jarige herdenking van Operation Market Garden groots herdacht in Meierijstad. Het lesmateriaal dat in 2014 werd ontwikkeld voor de 70-jarige herdenking is nog altijd actueel en bruikbaar. 
O.a. met documentairefilms en lesmateriaal over waarden en normen. Het is voor scholen digitaal te gebruiken en bestaat uit een aantal onderdelen dat los of gezamenlijk te gebruiken is rondom de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Meierijstad. Het bevat waargebeurde gebeurtenissen en verhalen die zich in Meierijstad hebben afgespeeld in 1944. Het bijbehorend lesmateriaal draagt bij aan (zelf)reflectie, bewustwording en tolerantie.​​​​​

 • Historisch perspectief
  Een overzicht van de gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Meieirijstad. Uitgesplitst in een summary, Sint-Oedenrode, Veghel, Schijndel en een slotanalyse. Voorzien van digitaal bronmateriaal. Naslagwerk voor leerkrachten.

 • Wat is het je waard? - lesmateriaal t.b.v. het gesprek in de klas over waarden en keuzes.
  In het lesmateriaal maken we gebruik van de Morele Dilemma Discussie Methode om te komen tot gesprekken in de klas. Bij een moreel dilemma gaat het om twee waarden die met elkaar in conflict komen. Wie zo'n keuze moet maken spreekt zich in feite uit over wat hij of zij belangrijk vindt, welke waarde het zwaarst telt. Door te discussiëren over dilemma's kan zodoende meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken, omdat duidelijk wordt waaròm ze die keuze maken. Je kunt kiezen uit lokale dilemmas gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Sint-Oedenrode, Schijndel, Erp en Veghel.

 • Documentaire met onderduikster Hanneke
  Vijf korte documentairefilms met een destijds 8-jarige onderduikster a.d.h.v. vijf thema’s; 
  1. ​Identiteit, 2. Onderduiken, 3. Gevaar, 4. Vrijheid terugkrijgen, 5. Na de oorlog, incl. korte (ervarings)lessuggesties.
  Eén korte documentairefilm over Operation Market Garden in Eerde/Veghel (bij 4. Vrijheid terugkrijgen)
  Digitale toegang naar links.

 • Kinderboek "Hannekelief" 
  Onlangs verschenen (zie persbericht). Door André van der Linden. Het waargebeurde verhaal van Hanneke. Elke School ontvangt een exemplaar.


 • De brief die Bernard van Dam schreef over het terugtrekken van de Duitse troepen uit Eerde.


 • Digitale bronnen voor in de klas 
  Via de website cultuurkade.nl 

Door het boeken van dit project krijg je in de periode van jouw keuze toegang tot het digitale lesmateriaal, als reminder om hiermee te gaan werken. Het betreft géén activiteit. Het lesmateriaal wordt ook gedrukt en verspreid over alle scholen aan het begin van schooljaar 2019-2020. We bestellen drukwerk voor de groepen die daadwerkelijk via deze website een reservering maken voor het basispakket educatie.

PS: boek je dit project in schooljaar 2018-2019, dan ontvang je het originele lesmateriaal uit 2014. De Meierijstad-varianten zijn pas gereed aan het einde van het schooljaar.


Helemaal top: lesmateriaal is duidelijk en makkelijk om mee te werken, het is kant en klaar uitgewerkt
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 2000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school 
Tijdsinvestering Naar eigen keuze 
Benodigde ruimte N.v.t.
Aanbieder Cultuurkade