W.O.II en Operation Market Garden (Veghel)
ErfgoedOMG

Het lesmateriaal dat in 2014 werd ontwikkeld voor de 70-jarige herdenking van Operation Market Garden (de bevrijding van Veghel) is nog altijd actueel en bruikbaar. O.a. met documentairefilms en lesmateriaal over waarden en normen. Het is voor scholen digitaal te gebruiken en bestaat uit een aantal onderdelen dat los of gezamenlijk te gebruiken is rondom de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Veghel. Het bevat waargebeurde gebeurtenissen en verhalen die zich in en rondom Veghel hebben afgespeeld in 1944. Het bijbehorend lesmateriaal draagt bij aan (zelf)reflectie, bewustwording en tolerantie. Door het boeken van dit project krijg je in de periode van jouw keuze toegang tot het digitale lesmateriaal, als reminder om hiermee te gaan werken. Het betreft géén activiteit.


  • Vijf korte documentairefilms met een destijds 8-jarige onderduikster a.d.h.v. vijf thema’s; 
    1. ​Identiteit, 2. Onderduiken, 3. Gevaar, 4. Vrijheid terugkrijgen, 5. Na de oorlog, incl. korte (ervarings)lessuggesties.
  • Eén korte documentairefilm over Operation Market Garden in Eerde/Veghel (bij 4. Vrijheid terugkrijgen)
  • Historisch perspectief: een overzicht gebeurtenissen tijdens Operatie Market Garden in de gemeente Veghel (informatie voor de leerkracht)

  • "Wat is het je waard?": lesmateriaal t.b.v. het gesprek in de klas: over waarden en keuzes

  • Digitale bronnen voor in de klas via de website omgveghel.wordpress.com (daar is tevens het bovenstaande materiaal te vinden).


In 2014 hebben alle leerkrachten van groep 6 t/m 8 (tenminste met een deel van) dit lesmateriaal gewerkt en zij volgden een training, behorend bij "Wat is het je waard?" over het leiden van deze gesprekken volgens de Morele Dilemma Discussie Methode. Als hieraan opnieuw behoefte is meld dit dan bij Cultuurkade.


Het lesmateriaal stond dicht bij de kinderen en heeft ze aan het denken gezet
Ontwikkeld voor Groep 6, Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 2000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school 
Tijdsinvestering Naar eigen keuze 
Benodigde ruimte N.v.t.