Overgisteren
Erfgoed

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

Met een brief laten de kinderen de museummedewerker weten dat zijn koffer is gevonden. Wat zal hij opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek aan museum SIEMei. De kleuters volgen in kleine groepjes een op maat gemaakt activiteitencircuit bij SIEMEi, met zes opdrachtjes van circa acht minuten.

Leergebieden
​​​​​​​Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek, spel. Overgisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is.

Lesmateriaal
Het kant-en-klare lesmateriaal bestaat uit: de koffer van een museummedewerker vol voorwerpen, docentenhandleiding, boeken en poppetjes voor de verteltafel, kralenkaarten, leesrupsen, woordkaarten, stempelkaarten, woordplaten, memoryspel en werklessen voor in de hoeken. Cultuurkade Veghel heeft in totaal drie leskoffers ter beschikking.

Kosten
De leskoffer van Overgisteren is gratis te leen via Cultuurkade. De museumles bij Museum SIEMei hoort als vast onderdeel bij het lespakket en is opgenomen in de kosten voor het erfgoedmenu. Scholen uit Schijndel en Sint-Oedenrode die de SIEMei-variant van Overgisteren willen gebruiken betalen €25 per groep voor het museumbezoek."De kinderen hadden tijdens het museumbezoek zoveel gezien. Het werd meteen nagespeeld in het museum in de klas."
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 24
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum SIEMei (Verlengde Noordkade 8, Veghel)
Tijdsinvestering 3 tot 6 weken, naar keuze van de leerkracht. De kofferblijft drie weken op school. Het museumbezoek duurt van 09.00u tot 10.30u.
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Zes begeleiders die een groepje leerlingen langs de activiteiten rouleren en begeleiden (bij kleine klassen minder begeleiders nodig).
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder SIEMei