Koning Quast in de bibliotheek
BeeldendLiteratuur

In verband met de Coronamaatregelen zijn we in overleg met de bibliotheek over nieuwe data.

Hedendaagse beeldende kunst wordt verbonden met jeugdliteratuur in de breedste zin van het woord. Leerlingen van groep 7 en 8 maken kennis met een aantal kunstwerken binnen het thema tekst, taal en tekens, in combinatie met een aantal boeken die dit thema ondersteunen. De verhalen achter de kunst worden in verband gebracht met datgene wat in de bibliotheek te vinden is. Het project vindt plaats in de bibliotheek.

Doelstelling

Het project Koning Quast in de bibliotheek draagt bij aan de literaire en beeldende vorming van het kind.
De leerlingen ontwikkelen nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen op het gebied van cultuurdeelname.
De kunstontmoeting geeft aanleiding tot het ontwikkelen van de eigen creativiteit in voorbereidende en verwerkende lessen op school.

Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit acht werken van acht verschillende kunstenaars. Om de kijkers te blijven boeien is er gekozen voor een gevarieerde expositie met verschillende kunstvormen. Het zijn werken die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, die hen raken en uitdagen, met thema's als graffiti, emoticons en braille. Hierdoor worden leerlingen bewust gemaakt van het feit dat taal uit meer bestaat dan letters of gesproken woord.

Educatief traject

  • Voorbereiding in de klas met het kunstige waar/niet waar-spel.
  • Bezoek: de groep wordt door de leerkracht in tweeën gedeeld. Een groep gaat mee met de leerkracht die een werkvorm begeleidt over 'welk verhaal vertellen deze plaatjes?'. De andere groep wordt rondgeleid langs de kunstwerken door een bibliotheekmedewerker. Let op: met de tweede groep loopt ook een leerkracht/stagiair/ouder mee. Na 25 minuten is er een wisseling. De leerkracht ziet de tentoonstelling zelf niet. Maak gebruik van de leerkrachtenbijeenkomst ter voorbereiding als je dit wenselijk vindt; voor de nabespreking in de klas kan dit behulpzaam zijn.
  • Verwerkingsopdrachten in de klas.

Lessuggestie: bij de bibliotheek kan een themacollectie met tekstloze prentenboeken worden aangevraagd. Mail tijdig naar avuden@bibliotheekveghel.nl

Kosten voor scholen Schijndel en Sint-Oedenrode
Kostprijs van het bezoek aan de bibliotheek is €35 per groep. Scholen uit Schijndel en Sint-Oedenrode zijn van harte welkom om deel te nemen en ontvangen na afloop rechtstreeks een factuur van de bibliotheek.
De scholen uit Veghel nemen deel aan het kunstmenu en is onderdeel van de menuprijs.


Er kwamen talenten van kinderen naar boven die ik nog niet eerder had gezien
Beoordeeld met een 7.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Bibliotheek Veghel
Tijdsinvestering 60 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Leerkracht begeleidt + 1 hulpouder
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.

Bij dit aanbod hoort ook

Leerkrachten zien tijdens het bibliotheekbezoek zelf niet de tentoonstelling. Daarom organiseren wij een leerkrachtenbijeenkomst op dinsdag 2 februari 2021 om 16.00 uur : apart te boeken.