OMG Veteranenontmoeting (1944)
ErfgoedOMG

We hebben nu nog de kans om de bevrijding van Meierijstad te horen uit de monden van de mensen die daar destijds voor gevochten hebben. In september zijn deze veteranen in Veghel en is er een programma samengesteld voor de groepen 7-8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Tienduizenden soldaten die ons in 1944 te hulp schoten, kwamen na de oorlog niet meer terug in het land waarvandaan ze vertrokken: hun eigen vaderland. Nog een klein aantal militairen van toen, jongemannen van amper twintig, inmiddels tussen de 91 en 100 jaar, kunnen hun strijd om onze vrijheid nog navertellen. Ze komen uit de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Engeland en Polen. Het is van bijzonder belang en heeft historische betekenis om deze Bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar na onze bevrijding, de hand te kunnen schudden. 

Programma: Eerst gaan we kijken naar de documentaire Operatie D-Day (NTR, 2018). Drie jonge gamers, die de oorlog vooral kennen uit hun favoriete games, treden in de voetsporen van een echte soldaat en leren zo het ware verhaal en de historische context van hun games kennen. Zij lopen de route die de bevrijders destijds ook bevochten hebben. Ze zien in de games hoe het er uit ziet, maar ook in historische beelden. Aan het einde van de documentaire ontmoeten ze de veteraan die ze al die tijd in hun spel gespeeld hebben. Een emotionele ontmoeting. (Duur: 45 minuten)

Na deze filmvoorstelling gaan leerlingen in kleinere groepen uiteen naar andere ruimtes, waar de leerlingen een ontmoeting hebben met twee veteranen die hier daadwerkelijk gevochten hebben in 1944. De veteranen vertellen (in het Engels) over hun ervaringen en beantwoorden daarna vragen van de leerlingen. (Duur: 45 minuten) 

Er is geen specifiek voorbereidend lesmateriaal. Het OMG basispakket educatie is te gebruiken ter voorbereiding https://www.cultuurkade.nl/aanbod/32/omg-basispakket-educatie. Daarnaast is het van belang vooraf met de klas te inventariseren welke vragen ze willen stellen (in het Engels). Je kunt er als klas over denken om een bijzonder cadeau mee te nemen voor de veteraan met wie jullie in gesprek gaan. Een cadeau als dank voor zijn aanwezigheid en verhalen. Geen cadeau dat te koop is in de winkel, maar iets dat jullie als klas maken of hebben zoals een tekening of een gedicht.  

Datum: dinsdag 17 september 2019. Let op, de aanvangstijden zijn 15 minuten vervroegd: 09.00u en 10.15u.
Locatie: Theater De Blauwe Kei, Veghel.


Het was een ontzettend indrukwekkende bijeenkomst. De documentaire vooraf maakte al veel indruk en bracht de kinderen in de juiste setting. De ontmoeting daarna was voor veel kinderen een onvergetelijke ervaring.

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 9.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 300
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Theater De Blauwe Kei (Verlengde Noordkade 10-12, 5462 EH Veghel)
Tijdsinvestering 105 minuten activiteit , 30 min. voorbereiding
Benodigde materialen N.v.t.
Benodigde ruimte N.v.t.
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Per klas één begeleidende leerkracht en ouder
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade