Vliegvleugels en Kriebelpoten
Beeldend

De kleine reizende tentoonstelling Vliegvleugels en kriebelpoten bestaat uit drie kunstwerken die geïnspireerd zijn op insecten en andere geleedpotigen. Vanwege de kwetsbare kunstwerken bevelen wij aan om deze in een ruimte te plaatsen waar ze veilig staan en door een groep bekeken kunnen worden (bijv. de lerarenkamer). De Rooise kunstenaar Inge Bollen liet zich door de bizarre schoonheid van de insectenwereld inspireren tot het maken van een serie insectachtige fantasiewezens van beschilderd papier, textiel, plastic, metalen onderdelen en voorwerpen uit de Kringloopwinkel. 

De insecten zijn ingedeeld in drie groepen met de zelfverzonnen namen:
-        ‘Kriebelaars’, zoals spinnen, mieren, oorwurmen, rupsen en kruisingen daartussen;
-        ‘Fladderaars’, waartoe diertjes behoren die op vlinders, motten of libellen lijken;
-        ‘Vliegers’, beestjes met grote of kleine transparante vleugels zoals vliegen, muggen, bijen en wespen.

De kunstwerken in school vormen aanleiding voor de groep om met elkaar in gesprek te gaan. De leerlingen reageren op de werken en interpreteren hun bevindingen. Hun eigen mening en ervaringen zijn hierbij het uitgangspunt. Een ‘fout’ antwoord bestaat dus niet, en de mening van anderen wordt gerespecteerd. Op deze manier krijgen de kunstwerken voor ieder kind een eigen, persoonlijke betekenis. De leerlingen kijken niet alleen, ze gaan ook zelf aan de slag. Net als de kunstenaar bedenken en maken ze een insect, waarbij bestaande diertjes en hun typische kenmerken als uitganspunt worden gebruikt.

De tentoonstelling Vliegvleugels en kriebelpoten blijft minimaal drie weken op school. Elke deelnemende groep richt zich in eerste instantie op één van de drie kunstwerken. Dit kunstwerk krijgt gedurende de eerste week speciale aandacht. De twee overige kunstwerken worden in de tweede en derde week bekeken. Voor alle groepen is de aanpak per kunstwerk hetzelfde. Ze starten met een introductie en een onderzoeksopdracht (dag 1 en dag 2), gevolgd door een gesprek over de kunstwerken en het bekijken van een filmpje waarin kunstenaar Inge Bollen vertelt over het ontstaansproces van de kunstwerken (dag 3). Voor elk van de drie kunstwerken zijn er naast algemene vragen ook specifieke vragen geformuleerd. Tot slot maken de leerlingen hun eigen insectachtig wezen (dag 4). In de derde week wordt de tentoonstelling in zijn geheel in de hal van de school gepresenteerd of gaan de verschillende groepen op bezoek in elkaars klaslokalen om de andere werken te bekijken.

De educatie is ontwikkeld voor de groepen 1 t/m 4. Niet alle onderdelen zullen voor iedere groep geschikt zijn. Van de leerkracht wordt dan ook verwacht dat deze de inhoud afstemt op het niveau van de groep. Daarnaast is het uiteraard mogelijk de bijbehorende lessen naar eigen inzicht in te korten, uit te breiden of samen te voegen. Bij het project wordt ook een minicollectie van 10 prentenboeken geleverd van bibliotheek NOBB over insecten om het onderwerp nog meer te laten leven in de klas. 

Leentermijn en ophalen
​​​​​​​
De kunstwerken en leskist worden uitgeleend in periodes van drie weken, via de centrale receptie van Cultuurfabriek Noordkade (Verlengde Noordkade 10-12, Veghel). Ophalen kan op werkdagen tussen 09.00 en 20.30 uur. De receptie is bereikbaar op 0413-782000 (in het geval je vooraf wilt bellen of de kist daadwerkelijk aanwezig is en als je na 17.00 uur wilt komen). Let op! De kunstwerken zitten in glazen boxen die vervoerd en tentoongesteld worden in houten kisten. In totaal zijn het 4 zware boxen (zie foto's). Kom dus met een grote auto en twee mensen om te tillen. 

​​​​​​​Kosten
Het project is gratis te leen. De kosten voor de aanschaf van dit project zijn betaald uit de subsidie Cultuureducatie met Kwaliteit (gemeente Meierijstad, Kunstloc en Fonds voor Cultuurparticipatie).


"Hele mooie objecten. Gaaf om te etaleren in de school. Mooie lessen die makkelijk uit te voeren zijn. Fijn dat je ook een deel van het project kan doen"

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 7.6 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 100
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering De kunstwerken zijn 3 weken op school. Het project is uit te breiden van 4 lessen van 45 minuten tot een projectweek.
Benodigde ruimte klaslokaal, eventueel tentoonstellingsruimte in aula
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Niet van toepassing
Aanbieder Cultuurkade