Hapstappoepfabriek
TheaterOverig

In 2018 staat in Brabant het thema 'We are Food' centraal. Ook in Meierijstad worden diverse activiteiten rondom dit thema georganiseerd. In samenwerking met de gemeente en GGD kunnen we ook de scholen een leuk en nuttig totaalpakket aanbieden, bestaande uit:

  • Gedurende een hele dag komt de Hapstappoepfabriek (HSPF) door theatergroep Eelt naar school met eerst een workshop door een diëtist, dan een theatrale workshop, en tot slot de voorstelling. In de hapstappoepfabriek leren de kinderen op een speelse manier de werking van de fabriek in ons lichaam kennen: wat gaat erin en wat komt eruit? En hoe kun je deze fabriek gezond houden? Zo wordt gezond eten vanuit een compleet ander perspectief aan de kinderen en hun ouders/verzorgers aangeboden. Alles mondt uit in een feestelijke binnenschoolse voorstelling van de hapstappoepfabriek met decor en kostuums voor de kinderen en ouders.
  • Naast de Hapstappoepfabriek maakt u een afspraak met de GGD over het thema “voeding”, het overkoepelde thema waarbinnen de HSPF valt.
  • Deze twee onderdelen staan horen bij elkaar en worden als totaalpakket afgenomen.

Workshop diëtist:
Deze workshop ‘Hoe maak ik goede poep?’ wordt gegeven door een diëtiste van de Gezonde Eetkamer. Hierin leren de kinderen door middel van proefjes het belang van vezels in hun eten.

Theatrale workshop:
In de ‘Hapstappoepfabriek’ leren de kinderen op een speelse manier hoe hun spijsvertering werkt en wat gezonde voeding is. De leerlingen gaan op een theatrale reis door het menselijke lichaam als een broccoliroosje dat opgegeten wordt. Tijdens zijn reis komt het broccoliroosje verschillende omgevingen tegen zoals de mond, maag en darmen.

De voorstelling:
De ‘Hapstappoepfabriek’ is een leerzame en energieke voorstelling die gaat over een broccoliroosje dat opgegeten wordt en uiteindelijk na een lange reis door het lichaam in de wc verdwijnt. Je kunt je voorstellen dat dit best een avontuur is. Het publiek leert ondertussen hoe de spijsvertering werkt en wat gezond eten is. Er wordt ook veel plaats gemaakt voor participeren, de leerlingen die willen en durven krijgen een kleine rol binnen het toneelstuk. Op verzoek: voorafgaand aan de voorstelling maakt de diëtist  samen met ouders gezonde hapjes voor na de voorstelling. 

GGD gesprek:
Een korte digitale screening vormt de basis van een inventariserend gesprek over het hetgeen al gedaan wordt op school mbt het thema Voeding, waar mogelijke knelpunten en vragen bestaan, en welke (op maat) ondersteuning mogelijk is. Dit gesprek vindt plaats met degene op school die hiervoor verantwoordelijk is. Dat kan de IB’er, directeur of een leerkracht zijn. Het gesprek biedt de school overzicht in het schooleigen Voedingsbeleid en inzicht in de efficiëntie/effectiviteit daarvan. Een medewerker vanuit collectie preventie en/of de jeugdverpleegkundige neem contact op om het gesprek te plannen. Voor de screening zie:  https://www.gezondeschool.nl/primair-onderwijs/doe-de-test. (U hoeft voor het gesprek slechts de 5 vragen voor “Voeding” in te vullen).  Voor vragen kunt u contact opnemen met Anja Sijbranda (a.sijbranda@ggdhvb.nl)

Theatergroep Eelt komt een hele dag naar een EBC/school toe en kan op 1 dag met 4 klassen werken. In overleg met het EBC en theatergroep Eelt wordt een geschikte datum afgesproken. Het project vindt plaats binnen schooljaar 2018/2019.

Met dank aan gemeente Meierijstad voor de subsidie kunnen we theatergroep Eelt 4 dagen naar Meierijstad laten komen en dus 16 klassen kennis laten maken met de Hapstappoepfabriek. We maken de planning op volgorde van inschrijving. Mocht de eigen bijdrage van 50 euro per klas een probleem opleveren, neem dan contact op met Marlou Vrijsen (marlou@cultuurkade.nl)

Voorbeeld dagplanning:
​​​​​​​
08.30 – 09.15 Workshop diëtist complete klas A, 
09.15 – 10.15 Workshop theater klas A in tweeën 
09.15 – 10.00 Workshop diëtist complete klas B
10.15 – 11.15 Workshop theater klas in tweeën B
10.15 – 11.00 Workshop diëtist complete klas  C
11.30 – 12.30 Workshop theater klas in tweeën  C
11.30 – 12.15 Workshop diëtist complete klas  D
12.30 – 13.30 Workshop theater klas in tweeën  D
13.45 -  14.15 Voorstelling theater vier klassen A, B, C, D 
13.00 – 13.45 Ouderactiviteit met diëtist hapjes voor de kinderen met ouders/vrijwilligers (max 16) 


Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4, Groep 5
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 120
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering ongeveer 2,5 uur per klas
Benodigde ruimte ruimtes workshop + ruimte voor voorstelling
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade