OMG Basecamp
ErfgoedOMG

Ook dit jaar wordt er in gemeente Meierijstad weer een groot historisch militair kampement - een levend museum - opgebouwd, net als in 2014. Vele originele voertuigen, tenten en uitrustingstukken zijn hier gedurende de openingstijden te zien. De deelnemers van Operatie Market Garden 2019 stellen al deze privé eigendommen ten toon voor het grote publiek. Met hart en ziel heeft men de laatste 75 jaar tijd en energie gestoken in het in goede staat houden van deze originele WO2 attributen. Het kampement zal worden bewoond door een groot aantal deelnemers die voor een week het basecamp verkiezen als overnachtingplaats. Het kampement is ingericht met verschillende ‘displays’, die worden ingericht en bemand door vrijwilligers die laten zien hoe het leven er in een kampement in 1944 eruit zag. Hoewel 'het gevecht' bij de meesten logischerwijs als eerste te binnenschiet ligt de nadruk hier niet alleen op. Vooral de zaken achter het front krijgen de nadruk. Men kan dan denken aan een ingericht kamp met re-enactors, logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal,  een variatie aan originele voertuigen en tenten, etc. 

Het basecamp van OMG2014 is in 2014 erg succesvol geweest en mocht zich verheugen op een groot aantal bezoekende basisschoolkinderen van groep 7 en 8 welke in klassikaal verband een onvergetelijke  geschiedenisles “ in het veld” kregen. Wij hopen dat dat tijdens OMG2019 ook het geval zal zijn. In afstemming met Stichting Operatie Market Garden stellen we een scholenprogramma samen en kunnen we per uur ongeveer 4 klassen ontvangen (afhankelijk van groepsgrootte).

De inhoud van de activiteit
Alle leerlingen worden plenair ontvangen en welkom geheten. Groepen groter dan 26 leerlingen dienen in twee groepen verdeeld te worden, met elk 1 begeleider (ouder of leerkracht) en een deskundige gids. De groepjes starten elk bij een 'eigen' display. Elke display laat een (taak)onderdeel uit het leger zien. Bij elke display staan één of meerdere vrijwilligers, die uitleg en toelichting geven en waar leerlingen terecht kunnen met hun vragen. Middels een roulatieschema maakt elk groepje van 14 a 26 leerlingen kennis met drie displays. 

Waar
Het oude MOB-complex aan de Vlagheide in Schijndel (tussen Eerde en Wijbosch).

Wanneer
Maandag 16 september
Dinsdag 17 september
Woensdag 18 september
Donderdag 19 september
Vrijdag 20 september

Lesvoorbereiding
De leerkracht heeft ter voorbereiding in de klas het kader van OMG aangegeven. Leerlingen zijn (in grote lijnen) bekend met: WO II, de bedoeling van OMG, het beeld van de route van Leopoldsburg (B) naar Arnhem: met bruggen over de rivieren en smalle wegen in m.n. Brabant, waarom OMG mislukt is. Suggestie: nodig een veteraan uit ter introductie of als verwerking. 

Kosten
De kosten zullen € 3,50 per kind bedragen, leerkrachten, begeleiders en rij-ouders mogen gratis naar binnen. Rij-ouders mogen de activiteiten bijwonen mits de leerkracht daar geen bezwaar tegen heeft. Parkeren kan op een stuk terrein naast het Basecamp en is ook gratis.

Boekingen
Om zo efficiënt mogelijk te kunnen plannen en iedereen een kans te geven om langs te komen willen we vragen:
- de scholen met continurooster: kies zoveel mogelijk het tijdslot 12-13u 
- VO scholen: kies voor de woensdagmiddag 


Door de verhalen die deze mensen doorgeven en concreet maken middels materialen uit die tijd, blijft het verleden levendig.

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.9 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 160
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Vlagheide (het oude MOB complex)
Tijdsinvestering 60 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Per groep minimaal 2 begeleiders (ouders of leerkrachten)
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade