OMG Dilemma's van zuster Koos van Schaïk
ErfgoedOMG

Koos van Schaïk was een 26 jarige verpleegster in 1944 en werkte ten tijde van de bevrijding van Sint-Oedenrode in het hospitaal waar nu Odendael staat. Als lid van het Rode Kruis verzorgde zij iedereen, ongeacht de nationaliteit, dus ook gewonde Duitse soldaten. Koos van Schaïk (inmiddels overleden) heeft haar indrukwekkende ervaringen opgeschreven in haar boek 'Vriend en vijand, de oorlogsdagboeken van Koos van Schaïk' (2005)
https://www.libris.nl/boek/?authortitle=koos-van-schaik/vriend-en-vijand--9789462784802 

Het Rode Kruis heeft in 2017 een filmpje gemaakt over Koos van Schaïk en de dilemma’s waar ze mee te maken kreeg. Het verhaal van Koos is ook nu nog actueel, in oorlogssituaties en daarbuiten: wat zou jij doen? Ria van Kuijk en Anne van Kuijk organiseren met Odendael een activiteit waarin kinderen en ouderen elkaar ontmoeten op Odendael. In het lesmateriaal 'Wat is het je waard' van Cultuurkade zit tevens een les over de dilemma’s van zuster Koos van Schaïk. In de activiteit willen we de verbinding leggen van zuster Koos van Schaïk naar het oude Odagesticht (Odendael nu) en gesprekken voeren met ouderen. 

In deze activiteit ontmoeten kinderen en ouderen elkaar op Odendael rondom verhalen over de oorlog. Samen gaan zij in kleine groepjes in gesprek. Op Odendael zal ook kort worden stilgestaan bij Koos van Schaïk. Door het bezoek aan Odendael ontdekken de leerlingen bovendien de bijzondere en vrij onbekende geschiedenis van deze plek.  Vanaf nu zullen ze er nooit meer zomaar voorbij fietsen.

Datum, tijden en locatie
De activiteit vindt plaats op dinsdag 17 september 2019 van 9.30 uur – 10.30 uur en van 11.00 uur – 12.00 uur in het woon-zorgcentrum Odendael in Sint-Oedenrode. Alleen bij voldoende belangstelling voor deze activiteit vindt deze ook plaats op donderdag 19 september 2019 van 9.30 uur – 10.30 uur en eventueel van 11.00 uur – 12.00 uur. In elk tijdvak kan 1 klas ontvangen worden. De leerlingen gaan in kleine groepjes aan verschillende tafels in gesprek met de ouderen.
Momenteel (18/2) zijn alle beschikbare momenten vergeven. Stuur even een mail naar info@cultuurkade.nl als je er toch graag bij wilt zijn met je klas. Dan gaan we in overleg met de organisatie op zoek naar alternatieve tijden.

Begeleiding
De begeleiding wordt verzorgd door de organisatie, in samenwerking met de leerkracht van de betreffende klas(sen). Er zal een beroep gedaan worden op stagiaires en/of enkele ouders van de betreffende leerlingen, zodat aan iedere gesprekstafel ook een begeleider plaats kan nemen.

Veldhospitaal 
Indien haalbaar zal – in afstemming met de Werkgroep Remember September van de Oranjevereniging Sint-Oedenrode-  een klein veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog worden geplaatst in de tuin van Odendael, als onderdeel van dit project. Dit is nog onder voorbehoud.

​​​​​​​Organisatie
Ria van Kuijk en Anne van Kuijk, m.m.v. Ingrid Gevers (BrabantZorg- Odendael)


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Odendael, 5492 CT Sint-Oedenrode
Tijdsinvestering bezoek: 60 minuten
Benodigde materialen n.v.t
Benodigde ruimte n.v.t
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Begeleiding per gespreksgroepje
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade