OMG Verborgen herinneringen: dans (C)
DansOMG

Brabant herdenkt in 2019 vijfenzeventig jaar vrijheid. Eind 1944 werd het zuiden van Nederland (Brabant) bevrijdt dankzij Operatie Market Garden. De Tweede Wereldoorlog heeft Brabant uiteenlopende verhalen bezorgd. Hoopvolle, verdrietige, angstige en vreugdevolle momenten hebben hier een plek in de geschiedenis gevonden. Kleine, persoonlijke herinneringen schetsen een compleet beeld van de oorlog. Een van deze lokale verhalen gaat over Tante Zus (verzetsheldin Ru Paré) en Hanneke (een van de 52 joodse kinderen) die zij een ‘logeer’ plek bezorgde tijdens de oorlog.  

Dit educatieproject t.b.v. Operation Market Garden bestaat uit 3 onderdelen:
1. Een interactief tentoonstellingsbezoek in bibliotheek Veghel (deel I van II)
Tijdens het tentoonstellingsbezoek wordt verder ingaan op het leven van Tante Zus (Ru Paré) en de verhalen van onderduikkinderen toen (waaronder Hanneke) en vluchtelingen nu. De educatieve tentoonstelling is gemaakt door het Museon i.s.m. Vluchtenlingenwerk Nederland.

Je boekt het tentoonstellingsbezoek apart.

2. De leerlingen gaan samen met een kunstprofessional aan de slag (deel II van II)
Phoenix Cultuur biedt drie disciplines aan waar elke groep uit kan kiezen: Beeldend (A), Geluid (B) of Dans (C). Daarbij maakt de groep kennis met één discipline, de workshop omvat één bijeenkomst van 2 uur. Ze ervaren hoe het voelt om nergens thuis te zijn. Welke verhalen gaan daar achter schuil? Ze buigen zich over de vraag: Wat is nog ‘jouw’ identiteit als je nergens je eigen naam of afkomst meer mag noemen? De workshop vindt plaats op de Noordkade in Veghel. 

  • Inhoud workshop: Dans/Op de vlucht (C)
    Overal ter wereld zijn er mensen op de vlucht, ze worden opgejaagd en worden weer terug gestuurd. Zo ook in de tweede wereldoorlog. Wat moet dat zijn om te moeten vluchten van alles waar je van houdt, hoe voelt dat…letterlijk, in je hele lijf? In deze workshop word je als het ware meegezogen in het verhaal van onderduikster Hanneke. Niet vanaf je stoel luisterend, maar met je hele lijf. Van dans- en bewegingstheaterdocente Yvonne den Dekker krijg je manieren aangeboden om zelf op krachtige muziek te voelen wat het is om op de vlucht te zijn. Ze zal starten door met de leerlingen een inleidend gesprek te voeren en samen een beeld te vormen over vluchten. Nergens geaccepteerd te worden.  Als je eindelijk een plekje hebt gevonden, altijd weer die angst voelt om weg gestuurd te worden.

Je boekt hier de workshop Verborgen herinneringen: dans (C)
Gaat je voorkeur uit naar Beeldend (A) of Geluidscollages (B), dan boek je die elders.

3. Er een gezamenlijke expositie van geselecteerd werk (nadere info volgt nog).
 
Je hoeft dit niet te boeken. Te bezoeken op eigen gelegenheid door bezoekers uit Meierijstad.

Let op: Voor het onderwijs in Schijndel en Sint Oedenrode is er ook de mogelijkheid om zich in te schrijven, de kunstprofessional komt naar betreffende school toe. Voorwaarde: Deze workshop vindt plaats in de gymzaal van school (deze ruimte dient men zelf te reserveren). De kosten zijn dan 8 euro voor het tentoonstellingsbezoek en de workshop samen. 


Lln. deden serieus mee en vonden het leuk!
Beoordeeld met een 8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie CHV Noordkade, Phoenix Cultuur
Tijdsinvestering 1 workshop van 2 uur
Benodigde materialen Wordt geregeld door Phoenix Cultuur
Benodigde ruimte Phoenix Cultuur- Dansstudio
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Een betrokken groepsleerkracht
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Phoenix Cultuur