OMG in Meierijstad - lezing voor leerkrachten
ErfgoedOMG

Historicus dr Frans Govers is bekend van meerdere publicaties over de Tweede Wereldoorlog en van publicaties over diverse regio’s in Brabant, waaronder Oss, Uden en Veghel. Deze lezing is bestemd voor leerkrachten die naar aanleiding van het aangeboden historisch perspectief meer willen weten of het verhaal graag mondeling toegelicht krijgen. Na afloop van de lezing ben je goed op de hoogte van de geschiedenis van Meijerijstad tijdens OMG en biedt dit handvatten voor het behandelen van OMG in de klas. De onderwerpen die aan bod komen: Operatie Market Garden, de bevrijding van Zuid-Nederland en hoe Oost-Brabant in het brandpunt van de belangstelling kwam van de wereld.

De lezing wordt per afzonderlijke plaats ondersteund door powerpoint. Dit alles op basis van het onderzoek dat neergelegd is in “Corridor naar het verleden” en “Pyama House”, aangevuld met gegevens uit lokale bronnen en literatuur.  

Lezingen gaan door bij minimaal 5 deelnemers. 

Schijndel:
Slechts enkele kilometers verwijderd van de Corridor en toch ook zo ver weg. Deze plaats en inwoners moeten wijken voor de belangen van OMG en in het bijzonder van de Corridor. Aangegeven wordt hoe een en ander tijdens de september-en oktoberdagen van 1944 in het werk is gegaan en welke zware prijs wordt betaald. Deze tragiek wordt indringend verwoord en in beeld gebracht.

Sint Oedenrode:
Airborne-plaats Sint Oedenrode wordt 17 september 1944 door de 101ste Airborne-Divisie bevrijd. Deze bijzondere dag voor de plaats wordt belicht evenals de dagen daarna met de doortocht van het imposante grondleger en de doorbraak van de Duitsers op de Corridor en de tragische gebeurtenissen op de Koevering met als dieptepunt de verwoesting van de Koeveringse molen.

Veghel:
Airborne-plaats Veghel wordt evenals Sint Oedenrode bevrijd op 17 september 1944. De gebeurtenissen van die emotionele dag en de dagen daarna worden van dag tot dag en indien mogelijk zelfs van uur tot uur beschreven. De Slag om Veghel wordt uiteindelijk fataal voor de Slag om Arnhem.

Wanneer:

Datum

tijd

lokatie


Ma 26 aug

15.30 u – 17.00 u   

Schijndel


Di 27 aug

16.00 u – 17.30 u

Veghel


Wo 28 aug

15.00 u – 16.30 u

Sint- Oedenrode  


Ma 2 sept

16.00 u - 17.30 u

Sint- Oedenrode


Di 3 sept

15.30 u - 17.00 u

Schijndel


Wo 4 sept

15.00 u – 16.30 u

VeghelLesvoorbereiding:
De leerkrachten hebben de aangeleverde summary gelezen en zijn daarmee op de hoogte van de grote lijnen van de gebeurtenissen tijdens OMG in onze gemeente.

Voor wie:
Leerkrachten van groep 7-8 en docenten Mens en Maatschappij van het voortgezet onderwijs.

Lezing op maat:
Het is ook mogelijk om een lezing op maat af te stemmen voor uw eigen team op uw eigen school, op een nader te bepalen moment. Geef uw wens door via info@cultuurkade.nl


Hierdoor kon ik de vele informatie en foto's enthousiast aan de leerlingen overbrengen. Ze kregen er geen genoeg van!
Beoordeeld met een 9 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 50
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Nader te bepalen op basis van inschrijvingen
Tijdsinvestering De lezing duurt 1,5 uur
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade