OMG Expositie Onderduikkinderen van Tante Zus
ErfgoedOMG

Brabant herdenkt in 2019 vijfenzeventig jaar vrijheid. Eind 1944 werd het zuiden van Nederland (Brabant) bevrijd dankzij Operatie Market Garden. De Tweede Wereldoorlog heeft Brabant uiteenlopende verhalen bezorgd. Hoopvolle, verdrietige, angstige en vreugdevolle momenten hebben hier een plek in de geschiedenis gevonden. Kleine, persoonlijke herinneringen schetsen een compleet beeld van de oorlog. Een van deze lokale verhalen gaat over Tante Zus (verzetsheldin Ru Paré) en Hanneke, een van de 52 joodse kinderen die zij een ‘logeerplek' bezorgde tijdens de oorlog.  

Dit educatieproject t.b.v. Operatie Market Garden bestaat uit 3 onderdelen die zijn opgenomen in het Kunstmenu voor de groepen 7-8:

1. Een interactief tentoonstellingsbezoek in Bibliotheek Veghel (deel I van II)

In september en oktober 2019 is in Bibliotheek Veghel de reizende tentoonstelling ‘De Onderduikkinderen van Tante Zus’ te zien. 'Tante Zus’ was de schuilnaam van de Haagse schilderes Ru Paré (1896-1972) die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 52 joodse kinderen. De mobiele educatieve tentoonstelling is gemaakt door het Museon, in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland.
In het kader van de herdenking van Operatie Market Garden is ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’ in de bibliotheek te bezoeken door groepen 7 en 8. Er is een educatief programma gemaakt dat, naast het bezoek, bestaat uit voorbereiding op school. Tijdens het tentoonstellingsbezoek wordt verder ingaan op het leven van Ru Paré en de verhalen van onderduikkinderen toen en vluchtelingen nu.
Een van de kinderen die door Ru Paré zijn gered, is Hanneke Gelderblom. Zij werd door Tante Zus vanuit Den Haag naar Eerde gebracht, waar ze ondergedoken zat, maar toch naar school ging en zelfs haar communie deed. Uiteindelijk belandde Hanneke midden in de strijd om Hell’s Highway en werd ze in Mariaheide gevonden door haar moeder. Die fietste één voor één de Brabantse dorpen af, omdat Hanneke haar een brief had gestuurd met de groet ‘houdoe’. Journalist André van der Linden uit Mariaheide schreef over haar het kinderboek Hannekelief. Cultuurkade (destijds Plein23) maakte in 2014 vijf korte documentairefilms met en over Hanneke die onderdeel uitmaken van het lesmateriaal van OMG. De expositie biedt verdieping en context. 

Je boekt hier het tentoonstellingsbezoek. 

2. Workshop Verborgen herinneringen (deel II van II)
​​​​​​​De leerlingen gaan samen met een kunstprofessional aan de slag bij Phoenix Cultuur. Zij biedt 3 disciplines aan waar school uit kan kiezen: beeldend, geluid of dans. Daarbij maakt de groep kennis met één discipline. De workshop duurt twee uur. Ze ervaren hoe het voelt om nergens thuis te zijn, welke verhalen gaan daar achter schuil? En buigen zich over de vraag: wat is nog ‘jouw’ identiteit als je nergens je eigen naam of afkomst meer mag noemen? De workshop vindt plaats op de Noordkade in Veghel.

Je boekt de workshop Verborgen herinneringen apart.

3. Een gezamenlijke expositie van geselecteerd werk (nadere info volgt nog).

Je hoeft dit niet te boeken. Te bezoeken op eigen gelegenheid door bezoekers uit Meierijstad.


Er zijn waardevolle gesprekken uit ontstaan, over situaties van toen en de actualiteit

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Bibliotheek Veghel, Markt 1, 5461 JJ Veghel
Tijdsinvestering bezoek expositie duurt 60 minuten
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Bibliotheek NOBB