OMG Voorstelling 'Van horen zeggen'
TheaterErfgoedOMG

Theatermaker René Hildesheim heeft verhalen van mensen die kind waren in WO II bewerkt tot prachtige verhalende scènes. De verhalen uit de voorstelling zijn allemaal gebaseerd op waargebeurde belevenissen van kinderen uit die tijd. Deze kinderen – waaronder René zijn vader en zijn tante – zijn ondertussen overleden, of heel oud. René heeft de verhalen opgetekend en gevisualiseerd. De verhalen spelen zit af in de regio Brabant. In een theatrale omgeving worden de kinderen meegenomen in de rijke wereld van de fantasie. Zoals het verhaal van wiegje van Roos van de Molenstraat uit Veghel. 

“Roos en haar ouders woonden de Molenstraat daar waar het nu Hoogstraat heet, en tijdens een van de bombardementen in de buurt, schuilden zij in de kelder samen met de buren, ze waren met meer dan twintig in die kelder, volwassenen en kinderen en Roos. Omdat Roos ergens moest blijven legden ze haar op het randje van een kelderplank daar waar ook weckflessen stonden, en bij elke inslag of trilling lag Roos heerlijk in het aardappelkistje tussen de rinkelde flessen.

Toen na het luchtalarm haar ouders weer naar boven gingen, vonden ze een nieuwe gast in het wiegje van Roos. Een granaat een blindganger was zo recht door het dak, recht door het plafond, zo in het wiegje geland, en lag daar als een grote baby in de wieg die door haar pootjes was gezakt. De bom was niet ontploft. Alleen het Sprei, was verbrand .”  (Annette Barten 2017)

Of het verhaal over het hek bij Wyler.
Het verhaal van de Joodse jongen Jopie (de vader van René).
En ook het verhaal van meisje Plien tijdens de Airborne acties Market Garden.

In dit poëtisch verteltheater gebruikt René Hildesheim minimale middelen. Verhalen worden ondersteund door foto’s van de hoofdpersonen. Ondanks het zware onderwerp weet René op een luchtige toon en met een lach, kinderen en volwassenen te laten denken over hoe een situatie in een conflictsituatie zou kunnen uitpakken. 
​​​​​​​De voorstelling eindigt met een bewerking van het gedicht 'Koffers' van Sjoerd Kuyper en een link naar het dagboek van Anne Frank.  De voorstelling heeft een literaire en beeldende inslag. Naast eigen teksten wordt gebruik gemaakt van teksten die voor vele ouderen herkenbaar zijn of herinneringen oproepen. René wil kinderen over het verleden informeren, maar hen ook laten kijken naar het hier en nu. 

Scholen die deze kunstmenu-voorstelling in het voorjaar van 2020 hebben gemist door de scholensluiting kunnen deze voorstelling opnieuw (gratis) inplannen.
Een datum stemmen we persoonlijk met je af als je even mailt naar info@cultuurkade.nl


Hoge betrokkenheid van de kinderen, al direct na het begin

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 7.8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 90
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie N.t.b.
Tijdsinvestering De voorstelling duurt 40 minuten
Benodigde ruimte Aula/speellokaal met beamer en/of digibord
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade