Leskist 'Kiek' is een fotoproject voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs. Kiek, Suus en Stipmans zijn poppetjes die, in een houten leskist, een periode van vier weken bij je op school komen. Naast deze figuurtjes zitten er nog andere materialen in de leskist. De foto's van Kiek in een fantasiewereld en een prentenboek over Kiek en zijn vriendjes, een digitale camera, een speciaal statief van hout, een fotopuzzel, een fotoboek en een cd met digitaal prentenboek.
Kiek en zijn vriendjes reizen in de leskist van school naar school, ze worden overal door de kinderen op de foto gezet. In de zelfverzonnen (speelgoed) werelden van de kinderen speelt Kiek een hoofdrol. In dit lesboek is er aandacht voor het ‘kijken naar foto’s, middels de vijf grote ingelijste foto’s. Niet iedereen is handig met fotografie en de techniek, dat hoeft echter niemand te belemmeren toch met deze leskist en materialen aan de slag te gaan.
We gaan er van uit dat je de beschikking hebt over een digibord voor het vertonen van het digitale prentenboek. Maar ook op een laptop, groot beeldscherm kun je het digitale prentenboek laten zien. Kiek en zijn vrienden inspireren de kinderen tot het maken van foto's. Met een eenvoudige foto opstelling maken de kleuters foto's van hun bouwwerken met Kiek, Suus of Stipmans. De foto’s die de kinderen maken, voeg je aan het eind van het project toe aan het digitale prentenboek, tussen de laatste en de op één na laatste bladzijde (met PowerPoint). Het aangevulde digitale prentenboek kun je dan gebruiken voor een eindpresentatie voor de kleuters en hun ouders, of bijvoorbeeld voor de leerlingen van groep 3. Na de eindpresentie gaan Kiek en zijn vriendjes in de leskist weer verder op reis.
Bij het ontwikkelen van het lesmateriaal is rekening gehouden met het niveau van de kleuters, de veiligheid en de interesse van kleuters. Zo zit er in de fotolijsten plexiglas (kunststof), zijn er op kleuters aangepaste fotokaarten, kunnen de wielen van de kist op de rem, en zijn er verhalen en een liedje verzonnen over Kiek. Een kartonnen prentenboek van het verhaal, een cd voor op de computer en een fotopuzzel zijn onderdelen van het project waarmee de kleuters zelfstandig kunnen spelen.
De verwondering van de kinderen bij het kijken naar foto's en bij het zelf maken van foto's blijft me het meest bij