Vrijheid | Jan Heesters en de Vrijheids(R/S)ok
BeeldendErfgoedVrijheid

Kom je op bezoek bij Museum Jan Heestershuis? Het Museumbezoek bestaat uit twee onderdelen.

1. Jan Heesters vertelt (0,5u)
In Museum Jan Heestershuis maak je kennis met kunstenaar Jan Heesters. Hij vertelt je het verhaal van het leven van een kunstenaar in oorlogstijd. Heesters heeft zich samen met zijn zus Marie ingezet voor het verzet. In een klein onderduikkamertje hebben een paar Britse piloten ondergedoken gezeten die zo de oorlog hebben overleefd. En met de etspers van Heesters zijn identiteitsbewijzen vervalst.

2. Vrijheids(R/S)ok. Wat is vrijheid voor jou? (1 uur)
Geïnspireerd door 'de vrijheidsrok' (zie onder) heeft ontwerper Bianca van de Linde een sok ontworpen. Onder begeleiding maken de leerlingen een eigen vrijheidssymbool; gepersonaliseerde sokken waarmee je kunt laten zien wat vrijheid voor jou is.
De vrijheid waar toen voor gevochten is, maakt dat jij nu mag zijn wie je wilt zijn en daarvoor mag uitkomen. Je kan de sok personaliseren en aangepast aan je eigen idee. Wie ben jij en wat wil je uitdragen?
Ben je trots om in Nederland te wonen, dat je Brabander bent, of dat je goed bent in je sport? Je kunt het laten zien met jouw eigen sok. Wat is vrijheid voor jou? Door het dragen van de sokken laat je zien dat je de vrijheid viert.

De Sok en Schijndel
De sok is daarnaast onlosmakelijk verbonden aan Schijndel. Een van de bloeiende fabrieken in het dorp was M. Jansen de Wits Kousenfabrieken N.V. (Jedewe).  Tijdens de Granaatweken worden in de kelders van ‘de Sok’, zoals het bedrijf in de volksmond genoemd wordt, talrijke evacués opgevangen. In oktober 1944 is de fabriek zwaar gebombardeerd. Van de circa 1500 werknemers die de fabriek vlak voor de Tweede Wereldoorlog telde, is na de bevrijding van Schijndel in 1944 niet veel meer over. Voortvarend wordt het herstel van de kousenfabriek aangevangen. Ook dit verhaal wordt verteld.

Waar je aan werkt bij dit museumbezoek:
Vrijheid, burgerschap, erfgoed, gebeurtenissen in de regio verbinden aan WO2, creativiteit.

Praktisch

  • Het museumbezoek is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 6
  • Scholen buiten Schijndel zijn ook welkom.

De Vrijheidsrok - de inspiratie voor de Vrijheidssok
​​​​​​​De bekende verzetsstrijder Mies Boissevain van Lennep overleefde verschillende kampen en na de oorlog heeft zij de Vrijheidsrok bedacht.
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog nam Mies namens de commissie van feest- en gedenkdagen het initiatief om van verschillende lapjes rokken te maken.
Het symbool voor de viering van vrijheid: Een patchwork rok die staat voor eenheid in verscheidenheid. Aan ieder stukje stof zit een ander verhaal. De zwierende rok was het symbool voor het vieren van vrijheid.


Ik werd blij van de combinatie kijken, luisteren doen en van de enthousiaste vrijwilligers!
Beoordeeld met een 8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel
Tijdsinvestering 90 minuten
Benodigde materialen n.v.t
Benodigde ruimte n.v.t
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Per klas graag 3 begeleiders (leerkracht, rij-ouder, stagiair).
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.