Zo gaat de molen (St. Antonius molen Eerde)
Erfgoed

Dit project gaat over molens in Noord-Brabant. De meeste leerlingen zullen er wel eens één van dichtbij hebben gezien. Maar hoe werkt een molen nu eigenlijk? Welke rol had de molen vroeger? En waarom vinden wij molens nu nog steeds interessant?


Het voorleesverhaal over Dries en Henk, twee jongens die rond 1870 leefden, is voor de leerlingen het begin van een ontdekkingstocht rondom het begrip molen. Aan de hand van acht themakaarten verdiepen ze zich in verschillende aspecten die te maken hebben van de molen. Op deze wijze zijn de leerlingen goed voorbereid voor de excursie aan de molen in de buurt.

Met behulp van Natuurtuin ’t Bundertje kan een link gemaakt worden naar het proces van grondstof tot product. Het graan wat bij de molen wordt gemalen is een belangrijke voedingsbron. Zo worden er bijv. pannenkoeken gemaakt van het gemalen meel. De natuurtuin leent (facultatief) een gratis leskist uit.

Leergebieden
Geschiedenis, rekenen, Nederlands, aardrijkskunde, techniek, gezondheid, natuur en milieu

Leerdoelen
Leerlingen leren over de rol die de molen in onze geschiedenis heeft gespeeld. Ze ontdekken dat molens een belangrijk onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed. Maken kennis met de molen bij hen in de buurt en leren over het dagelijks leven rond 1870. De leerlingen leren hoe molens met behulp van onder meer wind en water energie opwekken. Ze leren over verschillende soorten energie, vroeger en nu. Molens waren vroeger een belangrijk communicatiemiddel. De leerlingen leren over de werking (techniek) van de molen en over het beroep molenaar van vroeger en nu. En.. nog veel meer.

Het materiaal is zo ontwikkeld dat de docent naar behoefte keuzes kan maken. Het project is leerstofvervangend.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding, negen themakaarten en vier excursiekaarten.

Alle scholen hebben via de icc-er in 2014 een exemplaar van het lesmateriaal ontvangen van Cultuurkade (voorheen Plein23, t.w.v. €25). Indien het materiaal niet meer aanwezig is op school, kan het worden bijbesteld via de website van Erfgoed Brabant. "De lessen vooraf vonden de leerlingen erg leuk. Tijdens het bezoek wisten veel leerlingen er al veel van."
Ontwikkeld voor Groep 6
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Sint Antonius molen, Zandvliet 11, Eerde
Tijdsinvestering voorbereiding 1,5 uur - molenbezoek 1,5 uur - verwerking 20 min
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Begeleiding van de leerlingen voor veiligheid.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.

Bij dit aanbod hoort ook

Bij het project 'Zo gaat de molen', kan er uit drie molens gekozen worden in Eerde, Dinther en Vorstenbosch.