ZWV | De vaart vertelt
LiteratuurErfgoedZW-vaart

De Zuid-Willemsvaart. Je weet wel: dat kanaal dat dwars door Meierijstad loopt. De waterweg verbindt Den Bosch met Maastricht en bracht welvaart in onze regio. Maar wist jij dat hier twee eeuwen geleden nog helemaal geen kanaal of haven was? In 2022 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de kanaalgravers de eerste schop in de grond zetten. Ontdek samen met jouw klas het verhaal van de Zuid-Willemsvaart vroeger en nu.

Vaar mee met het verleden
Stap uit in moderne tijd
Verhalen opgestapeld
Met een bereik wereldwijd

Welkom aan boord
Ahoy! Op de Veghelse Noordkade stappen jullie op de boot van kapitein Martijn. Aan boord ontmoeten jullie een personage en leren jullie meer over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Waarom werd dit kanaal aangelegd? En hoe kwamen schepen zonder motor vroeger eigenlijk vooruit? De kapitein vaart ondertussen naar de terminal in de industriehaven. Je weet wel, bij die grote blauwe portaalkraan en stapels containers. Normaal is dit verboden terrein. Speciaal voor jullie wordt een uitzondering gemaakt. Jullie mogen hier aan wal!

Containers vol verhalen
Bij Van Berkel worden jullie ontvangen door stads- en kanaaldichter Rick Terwindt. Hij werkt op deze indrukwekkende plek. Welke verhalen zitten verstopt achter de gesloten deuren van al die gekleurde containers die per schip werden aangevoerd? Een tipje van de sluier: je komt hier oog in oog te staan met de behoefte van vandaag, met wat wij morgen al in huis willen hebben. Maar waar blijven de spullen die we sinds gisteren niet meer willen? 

Na dit bezoek brengt kapitein Martijn jullie weer veilig terug naar de Noordkade. Heel veel plezier!


Ik vind dit zo’n geweldig initiatief en project!
Beoordeeld met een 7 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Vertrek boot vanaf de Noordkade in Veghel
Tijdsinvestering 2 uur
Benodigde materialen N.v.t.
Benodigde ruimte N.v.t.
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Minimaal 1 ondersteuner per 10 leerlingen
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.