ZWV | Natuur in mensenhanden
BeeldendZW-vaart

De natuur is vloeibaar en grillig. De mens heeft de neiging te werken met geometrische vormen; rechthoeken, cirkels, piramides. Een kanaal is een menselijke ingreep in de natuur. De natuur moet in rechte banen geleid worden. Dat is een behoorlijke tegenstelling. De flora en fauna en het stromende water in tegenstelling tot de rechte lijnen van het kanaal en de industrie die daar aan gekoppeld is.

Met deze tegenstelling gaan we experimenteren. We werken in verschillende lagen met technieken uit de grafiek en gebruiken de kunstenaar Escher als inspiratiebron. We bekijken werken van Escher. Hij werkt veel met spiegeling. In zijn werk maakt hij ook gebruik van contrasten. Escher gebruikte veel vogels- en visfiguren in zijn werk. Deze figuren maakte hij zo dat ze vlakvullend waren.

De kinderen werken in 2-tallen. Samen bouwen ze de lagen van het kanaal op. Natuurlijke lagen en lagen met vormen die langzaamaan geometrisch worden. Zoals bij Escher. De kinderen gaan leren om zelf een vlakvullende vorm te maken. Deze maken ze van softlinoleum. Een zacht linoleum waar veilig in te snijden valt. 
De een maakt bijvoorbeeld een vogel, de ander een vis. Deze vormen worden op het papier gestempeld. Vissen onderin, vogels bovenin…. of andersom want het mogen ook vliegende vissen en zwemmende vogels zijn! De vormen bewegen naar elkaar toe. De lagen vertegenwoordigen het leven op, in en rond het kanaal, de natuur en de mens als één geheel.

De workshop duurt 120 minuten en wordt gegeven in Veghel op de Noordkade.

Let op: Deze workshops gaan door bij minimaal 2 reserveringen per datum. Wij nemen contact met u op indien er maar 1 reservering op de betreffende datum staat, om samen te kijken naar een nieuwe optie.


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie CHV Noordkade, Verlengde Noorkade 10-12, 5462 EH Veghel
Tijdsinvestering 120 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Graag per groep 1 leerkracht en 3 ouders aanwezig voor ondersteuning.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Phoenix Cultuur
Downloads ZWV | ouderbrief