ZWV | Knallende kanaalgravers
MuziekZW-vaart

De Zuid-Willemsvaart is letterlijk gemaakt met mensenhanden. Meter voor meter uitgegraven door honderden arbeiders met de hand. Met die handen is meer dan drie miljoen kuub zand afgegraven!

Het was vreemd en ruig volk dat ‘kanaalgravers’ genoemd werd en ze werkten onder slechte omstandigheden. De mannen groeven het zand met schoppen uit. De vrouwen brachten de aarde in manden van beneden naar boven.

Kun je je voorstellen hoe dat er aan toe ging? En hoe zou dat geklonken hebben?
Graven, graven, graven, alsmaar door. Mannen die naar elkaar roepen, met op elkaar geklemde tanden de schoppen in de harde grond steken, knallen, puffen, zand dat in kruiwagens gegooid wordt. De manden die naar boven gesleept worden en ploffend neerkomen bij de wagens.

We gaan samen een knallend muziekstuk maken met het werkmateriaal waarmee de gravers werkten. We gaan percussie doen op en met emmers, scheppen, harken, kruiwagens en ander percussiemateriaal. Het wordt een presentatie met veel energie op een groot muziekpodium. Dat wordt zwoegen, zweten, en knallen zoals de kanaalgravers dat deden.

De workshop duurt 60 minuten. 

Let op: Deze workshops gaan door bij minimaal 3 reserveringen per datum. Wij nemen contact met u op indien er maar 1 of 2 reserveringen op de betreffende datum staat, om samen te kijken naar een nieuwe datum en/of tijd.

Locaties:
Voor de scholen in Schijndel:  ’t Spectrum.
Voor de scholen in Sint-Oedenrode: Cultureel Centrum Mariendael.
Voor de scholen in Veghel: CHV Noordkade.

Na inloggen worden per kern de juiste locaties met beschikbare data getoond. Bijvoorbeeld scholen in Schijndel zien alleen de data die plaatsvinden op locatie ’t Spectrum.​​​​​​​


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie ’t Spectrum Schijndel | Mariendael Sint-Oedenrode | CHV Noordkade Veghel.
Tijdsinvestering 60 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Graag leerkracht en ouders ter ondersteuning aanwezig.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Phoenix Cultuur
Downloads ZWV | ouderbrief