Geslaagd WO2 event in Eerde

Maar liefst 16 groepen 7 en 8, namen vrijdag 7 september deel aan het WO2 educatie evenement in Eerde. Tijdens een live geschiedenisles met een wandeling door het dorp maakten ze kennis met diverse lokale oorlogshelden.


De Amerikaanse soldaat Jacob Wingard, Pastoor Willenborg en Bertje van Roosmalen. Al deze oorlogshelden die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog in Eerde herleefden vandaag, tijdens een live geschiedenisles voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen van Meierijstad.

Bij de St. Antoniusmolen, de kerk tot aan de Zandkuilen en de Eerdse bossen werd het verhaal van de oorlog uitgebeeld. Acteurs van de Eerdse toneelvereniging en re-enactmentgroep De Klondikes waren van de partij en  vrijwilligers van het Airborne Comit√©.  Ze dompelden de basisschoolleerlingen onder in de tijd over de oorlog, rijdend door de straten in historische legerjeeps en gekleed in parachutistenkleding op verschillende posten in en rond het dorp. ,,We dragen zo aan zestien klassen de geschiedenis van de bevrijding over. Het is belangrijk dat alle generaties beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is'', zegt Elize Janssen van stichting de Eerdse Molen.  

Re-enactor Twan van den Hurk geniet zichtbaar van de verhalen die hij in zijn militair pak mag vertellen. Hij verzamelt al twintig jaar alles wat met de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, de bevrijders van Eerde tijdens Operatie Market Garden, te maken heeft. Over Lesley Astin bijvoorbeeld, een soldaat die in zijn tank werd beschoten en in Eerde begraven is. Hij toont een foto waarop de jonge Amerikaan te zien is.

Re-enactor Jochem Blok vertelt op levendige wijze over soldaat Jacob Wingard, die met een walkie talkie vanuit de Eerdse molen coördinaten doorgaf van vijandelijke doelen. Hij werd door een Duitse sluipschutter getroffen en stierf op 22-jarige leeftijd. De kinderen luisteren met open mond, maar moeten daarna door naar de kerk, naar pastoor Willenborg die het verzet leidde en een trein wilde laten ontsporen op het Duits Lijntje. In de bossen zit zijn hulpje en verzetsman Bert van Roosmalen verstopt. Een collaborerende veldwachter die zich uitgeeft als zijn vriend zegt hem te zoeken. De kinderen wijzen hem slim de verkeerde kant op, zeggen dat ze Van Roosmalen bij de Eerdse molen hebben zien lopen. ,,Heel fijn'', bedankt Bert van Roosmalen, gespeeld door Gerard Gloudemans, de kinderen van groep 7 van de Mariaschool in Erp. De kinderen vinden het maar wat fijn om lekker buiten les te hebben, maar de bossen mogen ze van Bert van Roosmalen niet in. ,,Daar liggen mijnen, als je erop trapt vlieg je de lucht in", waarschuwt hij. Van Roosmalen overleefde overigens de oorlog, zelfs met een schotwond in zijn nek.

Het is, in navolging van vorig jaar in Veghel, nu de tweede keer dat de groepen 7 en 8 op deze manier les over de oorlog krijgen. Volgend jaar gaat Cultuurkade het zeker weer mee organiseren voor de scholen.

Tekst: Kirsten Rietbergen/BD, bewerkt door Cultuurkade

Bekijk hier de impressie die Omroep Brabant maakte van deze ochtend!