Hoe herken je armoede?

Weet je dat gemiddeld twee of drie kinderen per klas niet de kansen krijgen die voor leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn? Ze doen niets aan dans, muziek, theater, tekenen of iets anders creatiefs. Jeugdfonds Sport en Cultuur heeft de signalen op een rijtje gezet.


Het nieuwe schooljaar is alweer ruim een maand oud en het nieuwe cursusseizoen is gestart. Heel veel kinderen en jongeren zijn begonnen met hun muziek- of dansles, theater- of tekencursus. Helaas niet de kinderen die opgroeien in armoede! Deze kinderen krijgen niet de kans hun passie te ontdekken en te ontwikkelen. En die zijn juist zo belangrijk voor een optimale ontwikkeling. De kans is groot dat ook in jouw klas kinderen zitten die zich, omdat er thuis te weinig geld is, minder goed kunnen ontwikkelen. Het is niet altijd makkelijk armoede te herkennen. Toch zijn er signalen. Speciaal voor leraren heeft het Jeugdfonds Sport en Cultuur deze in een handige checklist op een rijtje gezet.  Hoe herken je armoede in de klas

Jeugdcultuurfonds Brabant Meierijstad

Een kind dat danst, tekent of zingt, is een gelukkig kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren. Het Jeugdcultuurfonds wil dat alle kinderen lessen op kunst- en cultuurgebied kunnen volgen. Ook kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen. Het fonds maakt het mogelijk dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch kunnen meedoen. Een gezin kan een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 450,= per kind, per jaar voor de lessen of attributen zoals een instrument of balletschoenen. Aanvragen worden gedaan door onafhankelijke intermediairs, professionals die eventueel al betrokken zijn bij het gezin. Het toegekende bedrag wordt direct betaald aan de organisatie waar het kind les heeft. Dat kan een lokale muziekschool zijn, een dansschool of bijvoorbeeld een toneelvereniging.

Wellicht ken jij een kind of jongere die in aanmerking zou kunnen komen voor een bijdrage uit het fonds. De ouders kunnen dan contact opnemen met een van de intermediairs.

Meer informatie Jeugdcultuurfonds Brabant Meierijstad via:

Algemeen:                  www.jeugdcultuurfonds.nl    
Intermediair:              Katja Vermeer, jongerenwerker Ons Welzijn, katja.vermeer@ons-welzijn.nl
Intermediair:              Natasja de Groot, hoofd publieke dienstverlening Bibliotheek Veghel, vng@nobb.nl
Intermediair:              Marieke van Boxtel, directeur OBS De Springplank Sint-Oedenrode, m.vboxtel@stichtingoog.nl
Intermediair:              Anja Dütting, Elde College Schijndel, a.dutting@eldecollege.nl
Relatiebeheerder:     Barbara Brouwer, hoofd cultuureducatie Phoenix Cultuur, barbara.brouwer@phoenixcultuur.nl