Kunst op de kade on tour

Op woensdag 7 november reist Cultuurkade samen met haar ICC'ers en andere geïnteresseerden vanuit Meierijstad naar MU in Eindhoven. Toer jij met ons mee en ontdekken we samen de rol van de leraar in de 21ste eeuw in MU als alternatief klaslokaal?


7 November staat gepland als onze gezamenlijke ICC-bijeenkomst in Meierijstad. Alle ICC'ers, maar ook andere geïnteresseerde leerkrachten zijn welkom. Let op, inschrijven is nodig in verband met busvervoer. Wil je wel komen maar geen gebruik maken van de bus? Laat dit dan weten via het opmerkingenveld. Ben je verhinderd? Meld je dan af bij je marktplaatscoördinator.

Wat gaan we doen?

In theorie
Leerkrachten, directeuren en andere onderwijsprofessionals erkennen de noodzaak en zien de urgentie om het onderwijs op een andere manier vorm te geven. De wereld verandert in rap tempo en dat beïnvloedt de manier waarop we ons verhouden tot onze omgeving, ons werk en elkaar.
Natuurlijk heeft dit ook stevige consequenties voor ons onderwijs. De leerkracht is steeds meer een coach dan een alwetende verteller en bevindt zich vaker naast de leerling dan plenair voor de klas.

In de praktijk
Maar hoe combineer je die rol van begeleider bij het ene vak, bij een toch meer methodische aanpak bij het andere vak? Hoe switch je tussen groepsopdrachten en plenaire uitleg? Durf je met je klas op onderzoek uit te gaan en fier te bekennen dat je het antwoord ook (nog) niet weet? Of kies je voor een meer vertrouwde (of methodische) aanpak waarin je al wel weet waar het om gaat en dat toelicht? Één ding valt duidelijk op. Zodra we switchen van de theorie naar de praktijk, zien we vooral veel vraagtekens ontstaan. De noodzaak en urgentie voor verandering wordt breed erkend, maar op de vraag HOE DAN? lijkt geen eenduidig antwoord te komen. (Gelukkig maar.)

In MU
MU focust graag op deze vertaling van theorie naar praktijk en verkent met leerkrachten, ICC’ers, intermediairs, schoolbestuurders en (PABO)studenten het hoe. De tentoonstellingsruimte van MU is een plek waar de toekomst wordt verkend en waar je vooraf nooit precies weet wat je mag verwachten. Je vindt er geen vastomlijnde antwoorden, maar wel interessante richtingen om samen met je leerlingen te verkennen. Doordat zowel leraar als leerling verrast mogen worden door de tentoonstelling bevinden zij zich -haast per definitie- in een gelijke rol van de ontdekkende onderzoeker. MU bereidt docenten natuurlijk wel voor op deze ontdekkingstocht, maar vraagt hen tegelijkertijd om het-zeker-weten even los te laten. Op die manier kan de leraar in een veilige omgeving (niet toevalligerwijs buiten het eigen klaslokaal) ervaren hoe het is om leerlingen zelf op zoek te laten gaan achter de betekenis van kunstwerken en zo de werkelijkheid voor zichzelf steeds iets verder te ontrafelen.

We reizen per bus vanuit Veghel, Noordkade naar Eindhoven. De bus vertrekt stipt om 15.00 vanaf parkeerplaats 2, dus zorg dat je op tijd aanwezig bent. Vanuit Eindhoven vertrekken we rond 16.45 terug naar Veghel. We hopen om 17.30 terug te zijn, maar dit is ook afhankelijk van de drukte op de weg.

Wel mee op toer, maar maak je geen gebruik van de bus? Laat het ons even weten. We verwachten je dan om 15.30 bij MU. MU is gevestigd in een voormalige Philipsfabriek op Strijp-S in Eindhoven. Torenallee 40-06, 5617 BD Eindhoven

Schrijf je hier in