Held op sokken

Een heuse held waart rond in Meierijstad. Een held op sokken wel te verstaan, die zijn avonturen met ridders en jonkvrouwen deelt met leerlingen van de groep 3 en 4.


Dit jaar zit de voorstelling Held op Sokken van theatergezelschap Schippers & vanGucht in het kunstmenu voor de scholen in Veghel en een aantal scholen in Sint- Oedenrode. In een intieme setting maken de leerlingen van groep 3 en 4 kennis met het ontwapenende verhaal met muziek over hedendaagse ridders en prinsessen en een held op sokken.
Alle jongens rennen uitgelaten over het schoolplein, vol energie trekken ze ten strijde. Maar wat doe je als je niet mee mag spelen? In het klaslokaal staat ineens een grote hut, waarin ridder Roderick zich verstopt omdat hij niet mee mag doen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd en vijandig land – dat is er voor Roderick allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft en de jonkvrouw voor zicht wint.

De voorstelling Held op Sokken is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Bette Westera. Schippers&VanGucht bewerkte dit prachtige prentenboek over persoonlijke ontwikkeling tot een beeldende schoolvoorstelling. De voorstelling is kleinschalig, maar draagt desalniettemin de poëtische en beeldende kracht die zo kenmerkend is aan de makers. Een verteller gekleed als middeleeuwse jonkvrouw met stoppelbaard omvat in zijn kostuum een wereld vol draken, prinsen, prinsessen en gehaktballen. Het was prachtig om te zien hoe geboeid alle kinderen met de voorstelling en de ridders meeleefden.

Na de voorstelling vroegen de leerlingen Ridder Roderick de oren van het hoofd:

  • Waarom deed jij lippenstift op?
  • waarom heeft de jonkvrouw maar 1 arm?
  • Hoe zit het met de rugzakken?

Met behulp van een in de rok ingebouwde Kamishibai (minitheatertje) en poppen wordt het jonge publiek meegenomen in de magie van theater. Na afloop mochten zij een blik onder en achter de rok werpen, waardoor zij meer inzicht kregen in decorbouw en requisieten.

Wethouder Menno Roozendaal bezocht een van de voorstellingen en genoot van het enthousiasme van de leerlingen.