Kunst op de kade on TOUR!

Welke verandering in het onderwijs wil jij bewerkstelligen en hoe ga je de kunsten daarbij gebruiken? Met die vraag ontvingen we leerkrachten & ICC'ers uit Meierijstad bij MU op 7 november.


Op woensdag 7 november waren we met 20 leerkrachten en ICC'ers op bezoek van MU. Onderweg naar Eindhoven heeft iedereen al een reisopdracht gemaakt, sommigen tijdens de gezamenlijke busreis, anderen waren alleen op pad met trein of auto. De vraag hoe verbeeld je contact in een foto werd breed opgevat, maar voor bijna iedereen ging het over menselijk contact, nabij zijn en naar elkaar reiken. Mooi, want met Kunst op de kade willen we het contact tussen ICC'ers en leerkrachten in Meierijstad bevorderen.

Vanuit Visual Thinking Strategies werden we eerst langs diverse kunstwerken gevoerd uit de expo 'newsroom'. Computers die zelf 'nieuws' genereren, computerprogramma's die onderzoeken welke foto uit een reeks het meeste bekeken wordt en waarom en dansers die deze beelden zonder context omzetten in beweging. Kunst brengt je in aanraking met nieuwe werelden, dat is duidelijk.

In volle vaart gingen we door en bespraken we de vraag hoe onderwijs eruit kan zien in tijden van acceleratie. Er verandert veel in de wereld om ons heen en dus ook op school. Er zijn de afgelopen jaren op veel scholen leerpleinen gekomen, tablets, apps om met ouders te communiceren en ga zo maar door. We stelden de vraag wat leerkrachten de komende jaren graag zelf zouden willen veranderen en hoe de kunsten hen daarbij gaan helpen. In twee groepen ontstond er mooie gesprekken, waarbij het ging over het belang van fouten mogen maken, zintuiglijk waarnemen, het proces, kritische waarnemen en waarden versus vaardigheden.

Binnen no-time gingen we de diepte in en hopelijk namen de deelnemers deze vaart mee de school in. Wij werden als Cultuurkade in ieder geval op mooie idee├źn gebracht om jullie nog beter te kunnen ondersteunen.