Plan vooruit: OMG2019

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is mogen we nooit vergeten! Daarom hier een oproep aan de leerkrachten van groep 7-8 en docenten VO 1-2. In september 2019 wordt Operatie Market Garden (OMG) groots herdacht in Meierijstad:


het is dan 75 jaar geleden dat wij onze vrijheid terugkregen. De gebeurtenissen van destijds, in onze eigen omgeving, zijn van wereldbetekenis: ze hebben geleid tot de bevrijding van Zuid-Nederland, ook al ging de operatie als ‘mislukt’ de boeken in.

Terugblik naar OMG2014:
In 2014 namen alle scholen uit de toenmalige gemeente Veghel reeds deel aan de vele activiteiten en werd het lesmateriaal gebruikt door alle leerkrachten. We maakten met vele partners de geschiedenis levendig en zorgden samen voor onvergetelijke belevenissen voor leerlingen én leerkrachten. Om nooit te vergeten wat er is gebeurd, betekenis te geven aan onze eigen omgeving en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is! Dankzij het lesmateriaal ‘Wat is het je waard?’ voerden alle klassen mooie gesprekken over waarden, normen en het maken van keuzes (toen en nu). Het lesmateriaal en alle activiteiten werden zorgvuldig geëvalueerd en we mochten veel complimenten in ontvangst nemen. Daar plukken we nu de vruchten van!

Practische informatie OMG2019:
Cultuurkade richt zich in 2019 op álle scholen in de gemeente Meierijstad (groepen 7-8 en VO 1-2). Hoe? En wat je te wachten staat? Dat lees je in de brief in de bijlage.

Enkele aantal aandachtspunten die we uit willen lichten:

 • Vlak voor de kerstvakantie ontvang je alle informatie en een overzicht van activiteiten
 • Vanaf 7 januari tot 13 februari 2019 kun je, in overleg met je icc-er, activiteiten gaan boeken waaraan je gaat deelnemen (in de periode september-oktober 2019)
 • Maak alvast ruimte in je jaarplanning voor deelname aan activiteiten in de periode september-oktober 2019
 • ICC-ers, voordat er geboekt kan worden, dienen er éérst nieuwe groepen en klassen aangemaakt te worden (via ‘Mijn gegevens’ / ‘Groepen-klassen’ / ‘19/20’)


Educatief lesmateriaal
Achter de schermen werken wij aan basislesmateriaal voor alle scholen uit Meierijstad én wordt er weer een facultatief keuzeaanbod samengesteld met vele partners. Het lesmateriaal is voor alle groepen 7-8 (keuze voor combinatiegroep 6 zou ook kunnen) en leerjaar 1-2 van het voortgezet onderwijs.

 • Historisch perspectief voor leerkrachten, door Frans Govers. Naslagwerk met de gebeurtenissen tijdens OMG in Veghel , Sint-Oedenrode en Schijndel. Voorzien van digitaal bronmateriaal. Hoe ging het er hier aan toe? Wat zijn de lokale verhalen?
 • Lesmateriaal ‘Wat is het je waard?: In het lesmateriaal maken we gebruik van de Morele Dilemma Discussie Methode om te komen tot gesprekken in de klas. Bij een moreel dilemma komen twee waarden met elkaar in het geding. Wie zo’n keuze moet maken spreekt zich in feite uit over wat hij belangrijk vindt, welke waarde het zwaarst telt. Er kan meer begrip ontstaan voor verschillende keuzes die mensen maken, een verruiming van je blik en loskomen van vaste ideeën. Je kunt kiezen uit lokale dilemma’s uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel.
 • Leerkrachtentraining ‘Wat is het je waard’: hoe is jouw rol als gespreksleider en hoe kun je gespreksmethode ook voor andere onderwerpen gebruiken.
 • Documentaire met onderduikster Hanneke, die als achtjarige de bevrijding meemaakte in Eerde-Veghel. Vijf korte filmpjes aan de hand van herkenbare thema’s: identiteit, onderduiken, gevaar, vrijheid terugkrijgen en een terugblik op haar latere leven na de oorlog. Ideaal voor de introductie van thema’s of activiteiten.
 • Kinderboek “Hannekelief”, geschreven door André van der Linden, over Hanneke’s ervaringen tijdens en na de oorlog. En hoe ze in Eerde weer naar school mocht.
 • Website met verzameling van bronnen, links, suggesties, digitaal lesmateriaal.

Het lesmateriaal is gratis te gebruiken en beschikbaar voor alle scholen in Meierijstad. In 2014 hebben we dit ontwikkeld op vraag van de Veghelse schoolbesturen en we zijn nu aan het werk om uitbreidingen te realiseren richting Meierijstad. Zodat we iedereen op dezelfde wijze kunnen bedienen zoals dat in 2014 in Veghel gebeurde. Als je op de links klikt zie je nog het Veghelse materiaal uit 2014, omdat de uitbreiding met Schijndel en Sint-Oedenrode nog in ontwikkeling is.

Facultatief activiteitenaanbod
Naast het lesmateriaal voor in de klas stellen we weer een keuzeaanbod op met veel en gevarieerde activiteiten. Het belooft weer een ongelofelijk vol activiteitenprogramma te worden waar elke school zelf keuzes uit kan maken. Er is ook variatie tussen betaalde en gratis activiteiten. De inhoud en beschikbaarheid van al deze projecten kun je vanaf januari vinden op onze website met de speciale filter op de aanbodpagina (parachute-icoontje) OMG. De icc-ers krijgen bericht wanneer er geboekt kan worden.

Wat we tot nu toe al mochten verzamelen van vele partners (lokaal, regionaal en landelijk):

 • Met de klas een bezoek brengen aan het basecamp
 • Expositie ‘De onderduikkinderen van tante Zus’ (waaronder Hanneke)
 • Belevingsworkshops OMG (beeldend, dans, theater, soundscapes)
 • Theatervoorstelling
 • Veteraan in de klas
 • Leerkrachtentraining 'Wat is het je waard'
 • Lezing voor leerkrachten over de lokale gebeurtenissen tijdens OMG
 • Market Garden greenscreen workshop
 • Special Edition: Klondikes educatiewandeling op diverse locaties
 • Joodse ervaringsdeskundige (1944) in de klas
 • Escaperoute voor het voortgezet onderwijs
 • Fietsroute(s) met je eigen school als startpunt

En nog vele ideeën waarover we nog definitief uitsluitsel krijgen de komende weken

Planning
Omstreeks de kerstvakantie ontvangen jullie van Cultuurkade alle informatie en de mededeling dat er activiteiten geboekt kunnen worden. Daarvoor krijg je de tijd in januari-februari 2019. Je maakt dan (als school) alvast je keuze aan welke activiteiten je wanneer gaat deelnemen. Inderdaad, ver vooruit, want de activiteiten die je kan boeken vinden plaats in de periode 26 augustus t/m 11 oktober 2019. Dit heeft te maken met de behapbaarheid van de organisatie, en tevens zien de aanbieders dan of er voldoende animo is om het project verder te gaan organiseren.

We vragen je:
- Enerzijds om rekening te houden dat je in januari en februari 2019 alvast je activiteiten dient te kiezen en reserveren.
- Anderzijds rekening te houden met de projectperiode rondom september 2019. Bijvoorbeeld je geschiedenislessen over WOII of passende thema’s verplaatsen naar die periode en daar extra tijd voor inruimen.
- Dit onderwerp alvast met je collega’s en directie te bespreken, hoe jullie dit als school wensen aan te pakken (ondanks dat de formatie nog niet bekend is) en wat er voor budget gebruikt kan worden.

Vragen of opmerkingen
Heb je vragen, opmerkingen, wil je contact met ons? Organisatoren Fieke en Dorian denken graag met je mee.

Fieke@cultuurkade.nl   (06-12722802)
Dorian@cultuurkade.nl (06-45007952)

Tot nader bericht werken wij, samen met onze partners, keihard om een mooi programma voor jullie te verwezenlijken. We kijken nú al uit naar de keuzes die jullie daaruit gaan maken.