Futuristische muziekmachine

Er zijn toetsen, snaren, haakjes, balkjes, pijpen, balgen, pennen en kleppen en het slaat, blaast en fluit. Het lijkt een futuristische machine, of toch niet...?


Maar als de hele machine samen in de klas met elkaar is gezet is het ook een orgel. Een orgel? Zo een die ze in de kerk ook hebben? Ja, precies! En hij werkt ook precies het zelfde! Het orgel is een instrument dat behoort tot ons cultureel erfgoed. In onze regio hebben we een aantal prachtige orgels staan, gemaakt door beroemde orgelsbouwers uit Brabant, maar wie hoort de orgelmuziek nog, weet hoe zo'n orgel in elkaar zit of wat de ontstaansgeschiedenis ervan is?

Jammer, dacht Jan Buil, secretaris van Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk. Ruim anderhalf jaar geleden klopte hij aan bij Cultuurkade met de vraag of we daar niet iets aan konden doen. Jan kende het doe-orgel van stichting Orgel-kids en wij waren meteen enthousiast. Een project dat muziek, cultureel erfgoed en techniek aan elkaar koppeld, hoe mooi kan het zijn? Het orgeltje werd met diverse subsidies aangeschaft. Jan maakte voorbereidende lesbrieven voor leerkrachten en in Schijndel boden twee scholen zich aan voor de pilot.

De pilots zijn afgerond en leerkrachten zijn enthousiast. Er zijn ter voorbereiding van een bezoek in de klas met het Doe-orgel twee lesbrieven beschikbaar. In deze lesbrieven staan allerlei afbeeldingen van bijvoorbeeld voorlopers van het moderne pijporgel en directe links naar educatieve, leerzame, maar soms ook leuke, verrassende YouTube-filmpjes. De derde les wordt het Doe-orgel, een ingenieus bouwpakket, onder begeleiding van een vakdocent muziek of een vrijwilliger in elkaar gezet. Het bezoek aan de kerk om het grote orgel in werking te zien is optioneel, maar tijdens de pilot een groot succes. Leerlingen waren niet alleen onder de indruk van het orgel, maar ook van de kerk zelf. Een derde lesbrief om natuurkunde en techniek te koppelen aan dit project is in de maak.

Reacties van leerkrachten:

"De orgelles van vandaag van Jan was top. Wat leuk om met elkaar een klein orgel in elkaar te zetten. De kinderen waren erg betrokken en gingen enthousiast naar huis. Doordat het orgel stap voor stap in elkaar gezet werd, is het voor de kinderen (en voor mij!) een stuk duidelijker geworden hoe een orgel nu echt werkt. Wat leuk dat de kinderen erop mochten spelen."

"Het project is vakoverstijgend, leerstof vervangend en ook héél leuk om met je klas te doen!"

Ondertussen mocht Cultuurkade een bruikleenovereenkomst tekenen. De Stichting Smitsorgel Heilige Servatiusker heeft, dankzij subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting P.A. Verhagen, alsmede sponsorbijdragen van SOS700 en de Rabobank Hart van de Meierij, een Doe-orgel kunnen aanschaffen. Dit Doe-orgel is voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven aan Culturrkade Meierijstad, zodat alle basisscholen in Meierijstad, maar in tweede instantie ook het voortgezet onderwijs, gratis gebruik kunnen maken het Doe-orgel

Wij raden dit project van harte aan. De docenten van de CHV-academy (muzieklessen groepen 4, 5 en 6) zijn ook op de hoogte. Ook via hen kan dit project ingezet worden. Ben jij ook enthousiast en wil je dit project meteen  in je klas? Boeken kan via deze link:

https://www.cultuurkade.nl/aanbod/686/een-doe-orgel-in-de-klas