Kleuters Vossenberg verzorgen zieke haan

Tijdens een storm waaide Hubertus de haan van de kerktoren en kwam in de zandbak van de Vossenberg terecht. Hij is er een beetje ziek van geworden en vraagt aan de leerlingen of hij mag aansterken in de poppenhoek. Natuurlijk mag dat!


Project 'Op de toren zit een haan' is een erfgoedproject voor groep 1 en 2 van erfgoed brabant. De Vossenberg in Schijndel wilde graag aanvullende lessen rondom dit thema. Genoveef Lukassen ging aan de slag met de kleuters en schreef een verslag over wat ze in drie lessen extra heeft gedaan samen met de leerkrachten vanaf groep 0.

Terwijl hij aansterkt, gaat Hubertus de haan met de leerlingen op ontdekkingstocht door de school en de buurt. Zo leren ze hun buurt goed kennen en leren ze goed kijken naar de omgeving waar ze anders vrolijk iedere dag aan voorbij lopen. Het leren lezen en herkennen van de eigen omgeving draagt bij aan het ontwikkelen van cultureel bewustzijn en is een eerste kennismaking met erfgoed in de directe omgeving van de school.

Naar aanleiding van het verhaal over Hubertus hebben de leerkrachten en Genoveef het plan opgevat doosjes om te toveren als persoonlijke schatkistjes. Deze mochten door de kinderen aangekleed worden om 'de schatten' die ze tijdens het project vonden, in te kunnen bewaren. Om deze doosjes te kunnen beschilderen zijn we eerst maar eens met de Haan in ons achterhoofd gaan schilderen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met kleur, materiaal, verf en vorm op grote kartonnen werkvlakken.

De 2e les hebben we gesproken over allerlei vormen en kleuren en zijn de kinderen op zoek gegaan naar een schatkist die op school was verstopt door Hubertus. Heel erg spannend, want wat bleek! Hij stond op een plek waar ze nog nooit waren geweest. Nadat de schat gevonden was bleken er kleine zilveren cirkels in te zitten en spulletjes om de schatkist van de kinderen mee aan te kleden. De kinderen zijn verder aan de slag gegaan hun eigen schatkistjes vorm te geven. Later werden deze ook gevuld met allerlei schatten die in de omgeving van de school werden gevonden.

De 3e les was Hubertus al een stuk opgeknapt en leek het ons een goed idee om van de doosjes een toren te bouwen waardoor de haan weer een beetje kon oefenen met bovenop de toren staan.

Wil je dit project ook een keer uitproberen? Neem contact met ons op via info@cultuurkade.nl