Leerlingen genieten van Biënnale

Bezoek aan Kunst Biënnale Veghel, nodigde uit om zelf aan de slag te gaan in de klas.


Toen juf Suzanne van Breugel via Cultuurkade het aanbod kreeg om langs te komen op de Biënnale in Veghel, twijfelde ze niet lang.

Op de Biënnale worden uiteenlopende werken van verschillende gerenommeerde kunstenaars getoond. De werken zijn heel erg verschillend: van piepklein naar (extreem) groot, veel en weinig kleur, schilderkunst, boetseerwerk, beelden van afvalmateriaal tot brons en metaal, schilderijen en nog veel meer. Juf Suzanne liet de kinderen van te voren al wat dingen zien, zodat ze van een naakte torso niet zouden schrikken. Corné van der Hijden (van Van Loon Galleries) nam samen met een collega de rondleiding voor zijn rekening. Ze lieten de kinderen kennismaken met allerlei soorten kunstwerken, sommige mochten ze aanraken. Er werd uitgelegd hoe het gemaakt is en wat de kunstenaar erbij wil vertellen en welke technieken ze gebruiken.

De jonge leerlingen van basisschool De Bernadette werden in vogelvlucht meegenomen door de wereld van "grote mensen kunst", mensen die zelfs hun geld er mee kunnen verdienen. Met gespitste oren, open monden en grote ogen namen de kinderen er kennis van!

Ook de leerlingen van basisschool 't Talent uit Schijndel bezochten de Biënnale. Zij werden zo enthousiast van de ballpoint-portretten op bierviltjes van Anita Vermeeren (Afbeelding rechts bovenaan met blauwe pen) , dat meester Christian ze nog dezelfde middag zelf aan de slag liet gaan. Zie het resultaat hierboven in de header foto. (Portretten met groene pen).

En bij SBO de Wissel uit Veghel resulteerde het bezoek aan de Biennale in een kunstwerk. Onder belangstelling van ouders en kinderen is op 13 februari het kunstwerk onthuld. Het is gemaakt door groep B1P/T, geïnspireerd op pentekeningen van Anita Vermeer tijdens een bezoek aan de Biënnale in december 2018.
Het kunstwerk kwam tot stand onder leiding van Tineke Winters van de Compagnie uit Veghel. Zij verzorgen regelmatig exposities in de Wiebenga Silo op de Noordkade in Veghel. Steeds als er een aansprekende expositie is, probeert José, lerares van deze groep, met vrijwilligers van De Compagnie, kinderen in contact te brengen met de geëxposeerde kunstwerken en er op school nog een aantal kunstlessen aan te koppelen.  De resultaten zijn werkelijk prachtig, bekijk het door hier door te klikken of zie de foto rechts onderaan op deze pagina. De leerlingen maakten ook nog een verslag van hun bezoek aan de Biënnale:

"We gingen naar een expositie op de Noordkade. Hij heette de Biënnale.

Toen we binnen kwamen zagen we allemaal kunstwerken. De kunstwerken hadden allemaal een bijschrift.  Daar stond op hoe duur het was, welke maat het had, wie het gemaakt had en uit welk land het kwam. Ook zat er een sticker op als het verkocht was. Er was ook een kunstenares die mooie foto’s maakte en een maakte mooie tekeningen met pen. Ze waren er ook om het ons uit te leggen. We mochten ook kunst aanraken van de meneer. Wij gaan ook kriebeltekeningetjes maken."
​​​​​​​Groep B1 P/T van juf José SBO De Wissel Koen, Lotte, Mattis, Johan, Kerim, Lana, Nomi, Pim, Matthy, Iris, Quinty, Jayden, Lars en Tijn.

( tekst samengesteld uit fragmenten van artikelen door Annelies Bijvelds van Skipov, groep B! P/T van de Wissel en Cultuurkade )