Leerlingen genieten van Biënnale

Bezoek aan Kunst Biënnale Veghel, nodigde uit om zelf aan de slag te gaan in de klas.


Toen juf Suzanne van Breugel via Cultuurkade het aanbod kreeg om langs te komen op de Biënnale in Veghel, twijfelde ze niet lang.

Op de Biënnale worden uiteenlopende werken van verschillende gerenommeerde kunstenaars getoond. De werken zijn heel erg verschillend: van piepklein naar (extreem) groot, veel en weinig kleur, schilderkunst, boetseerwerk, beelden van afvalmateriaal tot brons en metaal, schilderijen en nog veel meer. Juf Suzanne liet de kinderen van te voren al wat dingen zien, zodat ze van een naakte torso niet zouden schrikken. Corné van der Hijden (van Van Loon Galleries) nam samen met een collega de rondleiding voor zijn rekening. Ze lieten de kinderen kennismaken met allerlei soorten kunstwerken, sommige mochten ze aanraken. Er werd uitgelegd hoe het gemaakt is en wat de kunstenaar erbij wil vertellen en welke technieken ze gebruiken. De jonge leerlingen van basisschool De Bernadette werden in vogelvlucht meegenomen door de wereld van "grote mensen kunst", mensen die zelfs hun geld er mee kunnen verdienen. Met gespitste oren, open monden en grote ogen namen de kinderen er kennis van!

Ook de leerlingen van basisschool 't Talent uit Schijndel bezochten de Biënnale. Zij werden zo enthousiast van de ballpoint-portretten op bierviltjes van Anita Vermeeren, dat meester Christian ze nog dezelfde middag zelf aan de slag liet gaan. Zie het resultaat hierboven in de header foto.
De leerlingen van de Wissel uit Veghel gaan in januari aan de slag in een heel kunstproject met de inspiratie die ze opdeden bij de Biennale. Zij maakten alvast een verslag van hun bezoek aan de Biënnale:

We gingen naar een expositie op de Noordkade. Hij heette de Biënnale.

Toen we binnen kwamen zagen we allemaal kunstwerken. De kunstwerken hadden allemaal een bijschrift.  Daar stond op hoe duur het was, welke maat het had, wie het gemaakt had en uit welk land het kwam. Ook zat er een sticker op als het verkocht was. Er was ook een kunstenares die mooie foto’s maakte en een maakte mooie tekeningen met pen. Ze waren er ook om het ons uit te leggen. We mochten ook kunst aanraken van de meneer. Wij gaan ook kriebeltekeningetjes maken.
​​​​​​​Groep B1 P/T van juf José SBO De Wissel Koen, Lotte, Mattis, Johan, Kerim, Lana, Nomi, Pim, Matthy, Iris, Quinty, Jayden, Lars en Tijn.

( tekst door Annelies Bijvelds van Skipov, groep B! P/T van de Wissel en Cultuurkade )