Lalalalente en lammetjes

Het ijs staat nog op de ruiten, maar toch denken we bij Cultuurkade al aan de lente. Zo heeft de schaapskooi prachtige activiteiten om het voorjaar in te luiden.


Vorig jaar draaide het nieuwe onderwijsprogramma van de Schaapskooi voor het eerst voor de Schijndelse scholen. Dit jaar staan de deuren ook open voor scholen uit Veghel en Sint-Oedenrode.

De Schaapskooi staat aan de rand van het natuurgebied het Wijbosch Broek. Het is een van de mooiste plekjes in Schijndel. Naast het typische culturele erfgoed wat hier herbouwd is, zoals de Vlaamse schuur en de Hop-est, zijn het vooral de unieke bewoners, die uit nodigen om een bezoek te komen brengen aan deze bijzondere locatie.

'Naar de Schaapskooi' is een educatief, actief en creatief programma met een doorlopende leerlijn, ontwikkeld voor het P.O. Het bestaat uit 3 bezoeken aan de Schijndelse Schaapskooi: het Lammetjespad, het Mollenpad en het Schapenpad.

Het lammetjespad: Al spelenderwijs ontdekken de kinderen allerlei wetenswaardigheden over het schaap, de wol en de andere bewoners van de Schaapskooi. Schapen kijken door een gekke bril, een schaap een nieuwe jasje geven, ontdekken dat poepjes uniek zijn, je staart verliezen, met een kruiwagen rond rijden en spoorzoeken zijn o.a. de activiteiten waarbij de kinderen vooral actief bezig zijn.

Het mollenpad: Gewapend met verrekijkers, de handen in de aarde en de neuzen tegen het vergrootglas, al doende ontdekken de kinderen de flora en fauna in en om de Schaapskooi.  We gaan samen op onderzoek uit: in het bos maar ook in de moestuin en onder de grond én we maken kennis met de boeiende wereld van de bijen.

Het schapenpad: Nadat ze in de onderbouw kennis gemaakt hebben met de Schaapskooi en haar bewoners en in de middenbouw de natuur hebben verkend, wordt het nu tijd voor het echte werk. Trek je laarzen aan en zet je pet maar op want we gaan schapen hoeden samen met de herder en zijn hond! Maar let op, je bent pas een echte herders-leerling als je na afloop de test goed hebt doorstaan. Hierna is de werkdag nog niet afgelopen: we gaan ook nog aan de slag in de wolwerkplaats. Er moet namelijk nog heel wat gebeuren voordat de schapenvacht in een mooie jas of trui is veranderd!

Quote van een  leerkracht: Blije kinderen, veel variatie in activiteiten, goede strakke organisatie, uitdagend en aantrekkelijk

Klik hier om een van de activiteiten te boeken.