Een doodgewone dag in een doodgewone straat

Nou, ook weer niet zo doodgewoon, want alle groepen 7 & 8 van SKOPOS kwamen naar de wereldpremière van de voorstelling Het Vlinder Effect.


Een muzikale, cabareteske, grappige maar ontroerende, poëtische en onverwachte voorstelling door Nochem & Van Oers over hoe iets heel kleins hele grote gevolgen kan hebben.

In ‘Het Vlindereffect’ kijk je naar gewoon een dag. Gewoon een straat. Het gaat gewoon zoals het gaat. Gewoon gewoon. Zo doodnormaal. Tot nu toe een gewoon verhaal. Vier huizen in een straat. Jacob en zijn ouders wonen naast een stelletje Jack en Samantha dat samen countrymuziek maakt,  die op hun beurt weer naast meneer een mevrouw Kleingrut wonen en zij wonen weer naast klusser Frits. Maar wat als er ook maar één dingetje anders was gegaan, iets kleins, zo klein als een vlinder die voorbij vliegt? En wat als je terug kon gaan en dat ene kleine dingetje nog een keer mocht doen, maar dan beter?

Rond 1960 bedacht de Amerikaanse meteoroloog Edward Lorenz het Vlindereffect een formule om te helpen het weer te voorspellen. Hij ontdekte dat een hele kleine verandering in het ingevoerde getal een enorm verschil kon maken in de daaruit volgende grafiek. Hij presenteerde zijn bevindingen in een lezing met de titel: “Kan een vlinder in Brazilië door het slaan met zijn vleugels een orkaan veroorzaken in China?”

In het Vlinder Effect zien we een knap staaltje vlinderen. Jacob krijgt als huiswerk opdracht van juf Janine dat hij iets goeds moet doen, maar zet daarmee de levens van al zijn buren op zijn kop en juf Janine beland zelfs in het ziekenhuis. Of blijkt het toch niet zo'n fiasco te zijn? Juf Janine en Frits worden in het ziekenhuis verliefd op elkaar, meneer en mevrouw Kleingrut durven weer naar buiten, Samantha scoort een hit nadat ze breekt met de egoist Jacken dat allemaal omdat Jacob het hondje Fifi een fijne warme plek wil geven. Wat er met Fifi gebeurd blijft trouwens in het ongewisse, maar de bewoners van de straat zijn opgeknapt na deze orkaan.

En de leerlingen ook! Er wordt aandachtig geluisterd en gekeken en maar goed ook, want de makers willen na afloop graag reactie. Na maanden in de repetitieruimte spelen ze de voorstelling voor het eerst voor groot publiek en ze willen graag horen wat de leerlingen ervan vonden. 'Geinige personages', 'mooi met alle geluiden op de achtergrond', 'grappig zoals Samantha elkaar aflebberen', 'knappe stemmetjes' maar ook tips ter verbetering: 'iets minder hetzelfde liedje', 'het fotolijstje breekt twee keer, dat klopt niet' en 'de straatnummers zijn 1, 2, 3 en 4, dat moet 1, 3, 5, en 7 zijn'. Goed opgelet jongens!

Alle leerlingen uit Schijndel komen dit jaar naar het Spectrum voor een theatervoorstelling, de groepen 1-2 en 7-8 zijn geweest. Op 14 en 15 februari volgen de groepen 3-4 voor De Centrale Geheimenbank en we sluiten op 14 maart af met de voorstelling Koning van Katoren voor de groepen 5-6.