Hoe Stach koning van Katoren werd

Een voorstelling over rare vogels, bewegende kerken, knobbelneuzen en ontploffende granaatappels, wat een avontuur!


Donderdag 14 maart beleefden alle Schijndelse leerlingen uit de groepen 5-6 dit avontuur samen met de acteurs van Nachtdieren. De voorstelling werd 3 keer gespeeld in de theaterzaal van het Spectrum. Daarmee zijn alle leerlingen van SKOPOS dit jaar naar een professionele theatervoorstelling geweest. Dit is mogelijk gemaakt door de gemeente Meierijstad, SKOPOS en Cultuurkade.

En alleen al naar het theater gaan is een avontuur. Vooral op 14 maart, want de regen stroomde met bakken uit de lucht. Veel leerlingen kwamen samen met leerkachten te voet naar het Spectrum. Heel fijn dat ze weer en wind trotseerde om binnen warm en droog naar de voorstelling te kijken.

Koning van Katoren is een muzikaal sprookje van deze tijd. Muziektheater dat je doet swingen in de wereld van Terlouw. Een vernieuwde hedendaagse versie met een speelse knipoog. In een wereld waarin het vertrouwen in de politiek afneemt, het volk wordt opgezadeld met problemen in plaats van oplossingen en men opgroeit in angst, strijdt Stach voor de toekomst van onze kinderen en laat zien hoe het óók kan. Zeventien jaar geleden overleed de koning van Katoren. Sindsdien heerst er een minister die zich alleen bezighoudt met nutteloze zaken, terwijl de problemen van de bevolking zich opstapelen. De jonge Stach wil hier iets aan doen en besluit dat hij koning wil worden. De minister geeft Stach zes onmogelijke opdrachten die hij moet volbrengen voor hij tot koning kan worden gekroond. Tijdens zijn avonturen helpt hij niet alleen de bevolking van Katoren, maar leert hij ook wat het inhoudt om een goede koning te zijn.

Leerlingen kunnen na het zien van de voorstelling, en wellicht het lezen van het boek of bekijken van de film bij SKOPOS Let's Play zelf onderzoeken of ze gemaakt zijn van koninklijk materiaal. Want daar heeft het team van Let's Play een aantal van de opdrachten uit het boek klaar staan om de leerlingen uit te dagen. Wij zijn benieuwd welke leerling de SKOPOS Koning wordt.