Vliegvleugels en Kriebelpoten

Drie weken krijgen de leerlingen van de groepen 1,2,3 en/of 4 van bs Eerschot de kunstige insecten gemaakt door kunstenares Inge Bollen in de klas.


De kleine reizende tentoonstelling Vliegvleugels en Kriebelpoten bestaat uit drie kunstwerken die geïnspireerd zijn op insecten en andere geleedpotigen. De Rooise kunstenaar Inge Bollen liet zich door de bizarre schoonheid van de insectenwereld inspireren tot het maken van een serie insectachtige fantasiewezens van beschilderd papier, textiel, plastic, metalen onderdelen en voorwerpen uit de Kringloopwinkel.

De insecten zijn ingedeeld in drie groepen met de zelfverzonnen namen:
-        ‘Kriebelaars’, zoals spinnen, mieren, oorwurmen, rupsen en kruisingen daartussen;
-        ‘Fladderaars’, waartoe diertjes behoren die op vlinders, motten of libellen lijken;
-        ‘Vliegers’, beestjes met grote of kleine transparante vleugels zoals vliegen, muggen, bijen en wespen.

Een kunstwerk in de klas vormt aanleiding voor de groep om met elkaar in gesprek te gaan. De leerlingen reageren op het werk en interpreteren hun bevindingen. Hun eigen mening en ervaringen zijn hierbij het uitgangspunt. Een ‘fout’ antwoord bestaat dus niet, en de mening van anderen wordt gerespecteerd. Op deze manier krijgt het kunstwerk voor ieder kind een eigen, persoonlijke betekenis. De leerlingen kijken niet alleen, ze gaan ook zelf aan de slag. Net als de kunstenaar bedenken en maken ze een insect, waarbij bestaande diertjes en hun typische kenmerken als uitganspunt worden gebruikt.