Beelden op je netvlies

Heel veel leerlingen (2755!) van het basis- en voortgezet onderwijs brachten afgelopen week een bezoek aan het Basecamp van OMG 2019. Een geweldige en onvergetelijke geschiedenisles in het bos!


In gemeente Meierijstad was weer een groot historisch militair kampement - een levend museum - opgebouwd, nabij de Vlagheide. Veel originele voertuigen, tenten en uitrustingstukken waren hier te zien. De deelnemers van Operatie Market Garden 2019 stelden al deze privĂ© eigendommen ten toon.  Een tot in details ingericht kamp met re-enactors: logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal,  een variatie aan originele voertuigen en tenten, etc.

Vooral de radiopost, de grafdelver en het veldhospitaal vonden de leerlingen erg interessant. En in het hospitaal zelfs een beetje eng: 'het lijkt allemaal wel erg echt!'. De leerlingen luisterden met open mond toe en keken hun ogen uit! Wat een indrukken en wat een belevenis!
In totaal bezochten zo'n 2755 leerlingen het basecamp, een praktijkervaring waar acht gidsen en vrijwilligers bij dertien displays een week lang hun kennis en verhalen deelden.

Enkele van de reacties die wij al mochten ontvangen:

"Een prachtig opgezet kamp", "Geweldig was het: gewoon alles was te zien, van een werkplaats tot een hospitaal", "Ik werd blij van de mensen aldaar, die van die mooie verhalen op een geweldige manier konden vertellen".

Wat er achter blijft bij leerlingen?

"Een leerling zei dat hij geleerd had dat vrijheid betekent dat je alles mag zeggen, maar dat je ook mag zwijgen", "De vergelijking met pesten werd gemaakt", "Ze hebben nu echt beelden op hun netvlies van de situatie uit die tijd", "Oorlog is geen video-game maar echt".