Elk museumstuk een belevenis

Het Geronimo museum in de Eerdse Molen is een aanwinst voor Meierijstad. Elk stuk in het museum vertelt gedetailleerd de belevenissen van de personen die streden voor onze vrijheid. PeP trapte af met het eerste schoolbezoek, wie volgt?


Het Geronimo museum in de St. Antonius molen in Eerde vertelt het verhaal van WO2, de bezetting, de bevrijding, de vreugde, maar ook het onvoorstelbare verdriet wat er in de dagen van de bevrijding geleden werd.Hoe bijzonder is het dat vrijwilligers Elize en Yannick persoonlijk kennis hebben gemaakt met familie en overlevenden van de strijd die in Meierijstad is geleverd en de verhalen middels het museum levend houden.
Werkelijk elk museumstuk is origineel en behoort toe aan personen die in en om Eerde hebben gevochten voor onze vrijheid. De leerlingen vuren de ene vraag na de andere af, nu ze dit weten: 'wil de familie niet zelf de kleding bewaren?' Yannick vertelt dat de familie het erg belangrijk vindt dat de leerlingen hier de kleding kunnen zien en zo het verhaal nog beter begrijpen. Foto's bij de museumstukken geven de verhalen daadwerkelijk een gezicht, zoals Harry Howard, Carmen Ladner en Jacob Wingard. De Amerikaanse vlag waar Harry keer op keer de kerktoren mee beklom in een vuurgevecht met de Duitsers, de vele correspondentie tussen Carmen en zijn verloofde en de cadeau's die ze elkaar stuurden, het originele ruitje met kogelhuls waar Jacob bovenin de molen dodelijk werd geraakt. Uniformen van wie bekend is door wie het is gedragen, o.a. tijdens de beroemde 'battle of the sanddunes'. En dat allemaal op deze plek, op grondgebied waar de leerlingen van de Petrus en Paulusschool naar school gaan en met elkaar spelen.  Een leerlinge merkt op: 'vrijheid is niet gratis, het kost levens!. Bijzonder dat deze mensen voor onze vrijheid gevochten hebben!'

Bezichtigingen

Met het museum en de completering ervan met deze uitbreiding hopen de vrijwilligers dat mensen zich bewuster worden van de gevolgen van een oorlog en de strijd die er geleverd is. Gevolgen voor soldaten, hun families, maar ook voor mensen voor wiens vrijheid zij gestreden hebben. Op 4 april 2020 zijn schoolbezoeken weer mogelijk.