Levenslicht

Onthulling tijdelijk lichtmonument Levenslicht. Op zondag 26 januari wordt een bijzonder tijdelijk lichtmonument onthuld in het kader van de 75 jaar herdenking van de Holocaust op het Heilig Hartplein in Veghel. Het blijft tot 31 januari te zien.


Herdenking holocaust

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Kunstwerk Levenslicht

Het tijdelijke monument draagt bij aan het besef dat Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren van ons allen waren.
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen worden verdeeld over de verschillende deelnemende gemeentes waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Meierijstad zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
Om de paar seconden zullen de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht …

Educatie

Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: joodsmonument.nl/onderwijs of download de lesbrief via de link hieronder op deze pagina.

Kunstwerk Levenslicht in Meierijstad
Levenslicht is van zondag 26 januari tot en met vrijdag 31 januari 2020 op het Heilig Hartplein in Veghel te bezichtigen en nodigt uit tot bezinning en reflectie.


Lesbrief Levenslicht: 'Wordt gemist'