Inschrijven Museumschatjes

Ga met groep 5, 6, 7 en 8 gratis naar een van de vele Brabantse musea, de inschrijving voor Museumschatjes is weer open.


Museumschatjes is een jaarlijks terugkerende vergoedingsregeling voor basisscholen om museumbezoek mogelijk te maken. In schooljaar 2020-2021 is er weer een nieuwe editie. U kunt uw klas nu inschrijven via het inschrijfformulier.

Over Museumschatjes

Museumschatjes is bestemd voor alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Wijziging in de spelregels: in verband met de Coronacrisis is het ook mogelijk om de entreegelden vergoed te krijgen als het museum in de klas komt! Neem contact op met je favoriete museum om te vragen naar de mogelijkheden.