Iedereen dezelfde basis voor kunst- en cultuur

Afgelopen schooljaar namen de scholen in Meierijstad een belangrijk besluit: Alle leerlingen krijgen een zelfde basis voor kunst en cultuur. We zijn super blij met deze beslissing.


Het betekent namelijk dat vanaf het komende schooljaar (2020-2021) àlle leerlingen in heel Meierijstad een voorstelling van een professioneel theater- muziek- of dansgezelschap of een tentoonstelling met workshop door een kunstenaar bezoeken.

Half juni is de digitale presentatie van de activiteiten verzonden naar de icc-ers van de scholen. Vanaf dat moment was het ook mogelijk om een datum en tijd te reserveren op het boekingssysteem van Cultuurkade. Er werd meteen enthousiast geboekt en  

In de praktijk zal het er komend jaar zo uitzien:

  • leerlingen groep 1-2 bezoeken allemaal de voorstelling 'De onzichtbare man' van theater Artemis in 't Spectrum in Schijndel.
  • leerlingen groep 3-4 uit Veghel bekijken de schoolvoorstelling 'Fly me to the moon' van de Lichtbende
  • leerlingen groep 3-4 uit Schijndel (en hopelijk Sint-Oedenrode) nemen deel aan het kunst en techniekproject 'Kunstructeur'.
  • leerlingen groep 5-6 ontvangen 2 dansers op school voor de 1-2tjes van dansgezelschap de Stilte.
  • leerlingen groep 7-8 gaan naar theater de Blauwe Kei, waarbij ze de spectaculaire voorstelling 'Heartbeat' gaan bekijken, een produtie van Philharmonie Zuid in samenwerking met dansgezelfschap Project Sally. *)

Wat er aan vooraf ging
Cultuurkade Meierijstad programmeert al vele jaren in opdracht van de SKIPOV- en SAAM-scholen in Veghel een kunstmenu voor alle leerlingen van groep 1 t/m 8. Alle leerlingen in Veghel krijgen hierdoor dezelfde basis voor kunst en cultuur: ze komen met elke kunstdiscipline twee keer in aanraking. Het bestaat uit projecten met kunstontmoetingen, voorstellingen (op school en in het theater) en leskisten voor in de klas. Ook de leerlingen van HUB-Noord Brabant nemen sinds een paar jaar deel aan een aantal onderdelen van dit kunstmenu.

Ook de scholen in Schijndel en Sint-Oedenrode namen jaren lang deel aan het kunstmenu van Kunstbalie. Echter met de komst en deelname aan de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit, werden er andere keuzes voor kunst en cultuuronderwijs gemaakt.
Enkele scholen in Sint-Oedenrode namen afgelopen jaren weer incidenteel deel aan voorstellingen uit het kunstmenu van Veghel. Ook de scholen in Schijndel gaven aan de voorstellingen te missen en vorig schooljaar organiseerde Cultuurkade speciaal voor de scholen in Schijndel een 4-tal voorstellingen in 't Spectrum.

Vanaf komend schooljaar gaan alle scholen uit Sint-Oedenrode jaarlijks deelnemen aan de voorstellingen uit het kunstmenu. De scholen uit Schijndel kiezen er voorlopig voor om dit éénmaal per twee jaar te doen èn dan nemen ze ook deel aan het bijzondere kunst en techniekproject 'Kunstructeur'.

*) Natuurlijk houden we rekening met de regels rondom Covid19, waardoor een aanpassing van het programma mogelijk noodzakelijk is.