Vergeet mij nietje en hongerige bavianen?

Cultuurkade bezocht de gastles van het project Vergeet mij nietje bij groep 3b van basisschool 't Ven in Veghel. De les werd gevuld met grappige en ondeugende gedichten, waarin de kinderen spelenderwijs meer leerden over rijmvormen en zelf een gedicht maakten.


Bij het project Vergeet mij nietje van de bibliotheek, maken kinderen van groep 3 en 4 kennis met de schrijfster en illustratrice Milja Praagman. Haar prentenboek Vergeet mij nietje staat centraal in de lessen die door de leerkrachten zelf worden uitgevoerd. Thema's die uitgewerkt worden tijdens de activiteiten zijn: missen, (t)huis, vriendschap, samen zijn, op reis gaan, bloemen en planten.
Tijdens een van de lessen brengt een bibliothecaris een bezoek aan de groep en verzorgd een inspirerende les over poëzie.
Cultuurkade bezocht de gastles bij groep 3b van basisschool 't Ven. De les werd gevuld met grappige en ondeugende gedichten, waarin de kinderen spelenderwijs meer leerden over rijmvormen en zelf een gedicht maakten.
Het gedicht dat groep 3b samen maakte is: "De vermoeide, hongerige baviaan, eet een banaan". Daar werden mooie illustraties bij gemaakt, zoals je kunt zien.
​​​​​​​In groep 3a luidde het gedicht: 'de zwemmende, blije dolfijn sprong door het raamkozijn'.

Andere gedichten die leerlingen van groep 3 maakten zijn:

  • De vrolijke, gekleurde muis was de baas over het hele huis.
  • Een snoepende, paarse pandabeer sprong bij de kapper op en neer.
  • De grote, brullende leeuw was bang van een meeuw.
  • Een hongerige, oude mol at op een feestje gauw zijn buikje bol.

Het lesmateriaal voor Vergeet mij nietje werd ontwikkeld door Wieteke en Mignon van Artisjok en Olijfje.
Zij organiseren op 23 februari, 13 apil en 25 mei verdiepingsdagen literatuureducatie met prentenboeken.
Tijdens iedere bijeenkomst staat één bekroond prentenboek centraal. Hierbij hebben wij de makers: illustrator en schrijver uitgenodigd om te vertellen over hun creatieproces. In de middag wordt met de deelnemers deze verrijkende kennis van de makers, het prentenboek, de eigen fascinatie en inspiratie omgezet in betekenisvolle literatuureducatie.

Klik hier voor meer informatie over de verdiepingsdagen.