Start inschrijving Museumschatjes 2021–2022 op 1 juni

Wij zijn blij te mogen aankondigen dat Museumschatjes ook volgend schooljaar weer gerealiseerd kan worden. Schrijf je snel in!


Dit jaar zijn veel museumbezoeken door Corona niet doorgegaan. In schooljaar 2021–2022 hopen we weer veel leerlingen van het basisonderwijs in de Brabantse musea te kunnen begroeten. Basisscholen kunnen hun leerlingen vanaf 1 juni aanmelden via de website van de Erfgoed Brabant Academie.

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) en naar moderne kunst kijken.

Inschrijving scholen

De inschrijving voor Museumschatjes voor volgend schooljaar start op dinsdag 1 juni via de website
Er is niet onbeperkt plek, dus scholen moeten niet te lang wachten met inschrijven (vorig jaar was de regeling binnen enkele dagen uitverkocht).

Nieuwe spelregels

De looptijd  is volgend jaar verlengd: het museumbezoek mag nu, in overleg met het museum, het hele schooljaar plaatsvinden;
Naast regulier bezoek is het ook volgend schooljaar mogelijk de bonnen in te zetten voor een museumdocent in de klas en/of een digitale rondleiding. Voorwaarde is dat de les wordt gegeven en/of is ontwikkeld door een museumdocent van een Brabants museum.

Belangrijk

Het zou kunnen dat er scholen zijn die hun bonnen van dit schooljaar (2020 – 2021) ivm Corona niet hebben gebruikt. Deze bonnen zijn volgend schooljaar niet meer geldig. Alle scholen die in schooljaar 2021 – 2022 gebruik willen maken van Museumschatjes moeten zich vanaf 1 juni opnieuw via onze website inschrijven.


Informatiebrief Museumschatjes voor scholen