Van toeschouwer naar maker: Heartbeat@school

Van toeschouwer naar maker.


Op zoek naar jezelf heb je de ander nodig om je aan te spiegelen. Wie ben ik, welke talenten heb ik en hoe wil ik dat anderen mij zien? Onderzoekend kom je steeds dichter bij jezelf, bij je eigen heartbeat.

Dit schooljaar stond de voorstelling HeartBeat (een dynamisch dansconcert dat philharmonie zuidnederland samen met SALLY Dansgezelschap Maastricht en Kunstloc Brabant heeft ontwikkeld), geprogrammeerd in het kunstmenu voor de leerlingen van de groep 7-8 in Meierijstad. Het dansconcert gaat over een jongen die zijn heartbeat is kwijt geraakt, hij voelt niets meer en voelt zich eenzaam tegenover de mensen om hem heen. Musici, dansers én publiek doen er alles aan om hem zijn heartbeat terug te geven.

En toen gooide het Coronavirus roet in het eten.

Van toeschouwer naar maker
Met diep respect kijken wij bij Cultuurkade naar de stappen die SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland hebben gezet om de leerlingen rekening houdend met alle geldende beperkingen, tòch een kwalitatief goede vervangende activiteit aan te bieden. Van concert in de Blauwe Kei, via geplande workshops in de klas (van een danser en muzikant) naar een creatieve live online workshop. Via een live beeldverbinding bekijken de leerlingen samen met de workshopdocent in het eigen klaslokaal naar een registratie van een duet van danser en musicus. Daarna is er een dansworkshop. Het is een project geworden waarbij de leerlingen zélf aan de slag gaan als performer: de leerling als maker staat centraal. Instructiefilmpjes en inspirerende voorbeelden van dansers en musici, helpen de leerlingen in hun zoektocht naar hoe muziek en dans elkaar kunnen versterken. En uiteraard blijft het uitgangspunt: waar gaat jóuw hart sneller van kloppen?

Wil je meer weten over HeartBeat@school, klik dan door naar de projectpagina.

HeartBeat@school vindt plaats van 12 april tot en met 28 mei.