Van HeartBeat naar HeartBeat@school

Klassieke muziek en moderne dans via het digibord; hoe een wervelende voorstelling werd omgebouwd naar een kunstproject voor leerlingen als makers in de eigen klas.


Met het educatieve livestream project HeartBeat@school laten philharmonie zuidnederland en SALLY Dansgezelschap Maastricht de harten van kinderen uit groep 7 en 8 sneller kloppen. Via het digibord krijgen de leerlingen in de klas een broodnodige dosis cultuur aangeboden: een duet van een violiste en een danser. Samen met een workshopbegeleider ontrafelen ze het verhaal van het duet en gaan ze vervolgens zelf aan de slag met een Heartbeat-dans. En dat allemaal op afstand.  

Van HeartBeat naar HeartBeat@school
HeartBeat@school is een livestream vertaling van het hartstochtelijke dansconcert HeartBeat dat philharmonie zuidnederland en SALLY Dansgezelschap Maastricht samen ontwikkelden in 2016. De innovatieve educatievoorstelling HeartBeat, met vijf dansers, veertig musici, de dirigent en de spoken word artist op het podium is een groot succes. De voorstelling waarin dans en muziek gelijkwaardig zijn én passend bij de leefwereld van kinderen van 10 t/m 14 jaar is sinds 2016 door zo’n 10.000 leerlingen door heel Zuid-Nederland bijgewoond.

Adeline van Campen, hoofd Educatie philharmonie zuidnederland: “In maart en november 2020 stond HeartBeat opnieuw ingepland in zalen door heel Zuid-Nederland o.a. in Meierijstad, maar uitvoeren was niet mogelijk. We zijn toen samen met SALLY op zoek gegaan naar een manier waarop we HeartBeat toch voor de basisschoolleerlingen konden opvoeren, met een wervelende en vernieuwende manier van cultuureducatie tot gevolg.”

Via het digibord in de klas krijgen de leerlingen een registratie te zien van een duet: een danser die aanvankelijk geen heartbeat heeft wordt door een violiste met haar muziek aangemoedigd zijn hartslag weer te voelen. Aansluitend studeert een dansdocent van SALLY met de leerlingen een Heartbeat-dans in. Vervolgens gaan de leerlingen, geïnspireerd door het duet, de workshop én het online lesmateriaal zélf aan de slag om een aantal korte dans- en muziekoptredens te maken. Deze minioptredens zorgen samen voor een voorstelling die leerlingen zelf uitvoeren en opnemen. Uitgangspunt: waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
In april en mei wordt HeartBeat@school voor alle groepen 7-8 in Meierijstad gestreamd.

Eerste reacties van leerkrachten:

  • 'Degene die de 'online les gaf was erg enthousiast en speelde in op de kinderen'. Leerkracht van de Heijcant
  • 'De kinderen leerden dat klassieke muziek en dans ook best wel mooi kunnen zijn. Daar waren ze vooraf nog niet van overtuigd???' Leerkracht bs de Heijcant
  • 'Fijn dat het via het digitale platform mogelijk is om dans en muziek over te brengen op de leerlingen'. Leerkracht bs 't Kwekkeveld
  • 'De leerlingen beseften echt dat zij zich niet hoefden te schamen tijdens het dansen. de trainer had ook echt oog voor de uitvoering van de kinderen, evenals de inbreng van de kinderen'. Leerkracht bs Dommelrode
  • 'De leerlingen hebben geleerd hoe je bewegingen en klassieke muziek kunt interpreteren als gevoelens en emoties'. Leerkracht bs Edith Stein
  • 'Alle leerlingen waren betrokken. Ik vraag me wel af of de kinderen de koppeling van de boodschap naar zichzelf hebben kunnen maken. Mooi dat de kinderen gestimuleert werden dat ze hun hart moeten volgen en gaan ontdekken waar hun hart sneller van gaat kloppen!' Leerkracht obs de Uilenbrink.