Zuid Willemsvaart: verhalen en educatie

Samen met gemeente Meierijstad, onderwijs en aanbieders is Cultuurkade bezig met een mooi educatief project vol verhalen over lokaal erfgoed.


Deze foto van Kanaalgravers (BHIC) spreekt al voor zich: wat een verhaal: met een schop een kanaal graven van 's-Hertogenbosch naar Luik!

Nadat Cultuurkade de vraag van de gemeente kreeg om te kijken of er een educatief project rondom in 2022 de 200 jaar oude Zuid Willemsvaart gemaakt kon worden hebben we een behoeftepeiling bij de scholen uitgezet. Er kwamen heel veel reacties op!

Nadat bijna 100 leerkrachten en docenten de behoeftepeiling hadden ingevuld, was het voor ons (Cultuurkade) duidelijk dat we aan de slag moesten gaan met het organiseren van activiteiten voor het onderwijs .

Op 10 juni, net nadat er door de regering weer wat ruimte gegeven was voor bijeenkomsten met meerdere personen, organiseerden wij  daarom een brainstormbijeenkomst met enkele culturele partners en een flink aantal leerkrachten en docenten uit het basis en voortgezet onderwijs uit Meierijstad, die in de enquete hadden aangegeven dat ze graag mee wilden denken.

Doel
Hoe kunnen we in het onderwijs aandacht besteden aan het feit dat in 2022 de Zuid-Willemsvaart 200 jaar bestaat. Aan de hand van de kaders die we uit de enquete hadden gehaald, hebben de deelnemers van de brainstormbijeenkomst samen gekeken naar: Wat is er nog meer nodig, wat zijn de wensen van de leerkrachten en docenten en wat zijn de mogelijkheden van de lokale culturele partners?

Monique Broekman, kunstenares uit Den Bosch, is al een paar jaar verhalen aan het verzamelen voor haar expositie 'Dat Wat Blijft' op een binnenvaartschip wat over het kanaal vaart. Monique heeft toegezegd dat we hiervan gebruik mogen maken. Het binnenvaartschip met een expositie, waarmee zij over het kanaal vaart, ligt momenteel aangemeerd bij de Noordkade.

Ook vonden we een fijne samenwerkingspartner in Stip&Lijn! Dat kan niet anders als een bijzonder project worden waarbij leerlingen zich verdiepen in mensen die verbonden zijn met het kanaal!


Met de opgehaalde informatie en vele idee├źn, zijn de culturele partners en Cultuurkade aan de slag.


PDF downloaden