'Deze zul je nooit vergeten'

Zei Roger Niesse, musicus van philharmonie zuidnederland tegen de 8 leerkrachten die deelnamen aan de live online inspiratiesessie over de voorstelling Radio Walvis.


Radio Walvis is namelijk geen voorstelling van A naar B, geen Disney, maar een reis in de fantasiewereld van Pilu, een Inuït meisje uit Groenland. Het is een voorstelling die echt binnen komt.
Pilu heeft een geheim dat ze graag, o zo graag wil doorvertellen. Een verhaal over haar opa Nanoq. Maar niemand in het dorp heeft tijd of zin om naar haar te luisteren. Gelukkig heeft Pilu een taperecorder, waarmee ze haar eigen spannende radioshow maakt. Voor iedereen die wél luisteren wil.

Te moeilijk?
“Begrijpen de kinderen de voorstelling dan wel? Is die niet te moeilijk voor de leerlingen” wordt hem wel gevraagd. De ervaring van Roger is dat de kinderen veel meer begrijpen dan je als volwassene denkt. Kinderen hebben geen moeite om mee te gaan in de fantasiewereld van Pilu. En het is prima dat iedereen iets anders ziet in de voorstelling.
Verder vertelde Roger hoe fijn hij het vindt om op het podium te staan met het grote orkest maar vooral ook hoe bijzonder het is om daarnaast theatraal te werken in klaslokalen en op scholen vaak voor leerlingen die nog nooit met muziek of theater in aanraking zijn gekomen. Dan is hij veel dichter bij de kinderen, dat is aan de ene kant spannend, maar aan de andere kant ook fantastisch omdat hij dan meteen de reacties van de kinderen kan zien. Het geeft hem als musicus echt veel energie.

De schoolvoorstelling Radio Walvis kwam tot stand in samenwerking met theatergezelschap Schippers & Van Gucht. Per scene kiezen de musici van philharmonie zuidnederland muziekfragmenten en verwerken die tot een passend geheel.

Thematisch onderwijs
De voorstelling kan goed aansluiten bij thematisch onderwijs zoals bijvoorbeeld bij het thema duurzaamheid of klimaat en de plastic soep. Dit zie je terug in het decor en de kostuums die allemaal gemaakt zijn van plastic afval en oude vlaggen. Maar de voorstelling past ook bij thema’s als rouw en verlies, fantasie, communicatie en de cultuur van de Inuït. Leerkracht Leonie de Bot van obs Kompas vond het mooi dat de voorstelling aansluit bij een actueel thema.

Lesmateriaal
Om de leerlingen goed voor te bereiden op de voorstelling is het aan te bevelen om de lesvoorbereiding die op de website van philharmonie zuidnederland staat met de leerlingen te doen. Het is erg duidelijk en aantrekkelijk vormgegeven lesmateriaal en behoeft weinig voorbereiding aldus Janine Manders, leerkracht van bs de Vijfmaster.
Als reflectieopdracht wordt nog geopperd om samen met de leerlingen een eigen radio show te maken, waarbij de radio de vragen gaat stellen. Ook dit kan via het online lesmateriaal, waarbij er op aan wordt gedrongen om vooral door te vragen en verder te komen dan het antwoord ‘Leuk!’

Met dank aan Maud Broeksteeg en Roger Niesse van philharmonie zuidnederland, die de bijeenkomst invulling gaven.