Het leven vieren met Warnet (1)

Leerkrachten inspireren met het gedachtegoed van de maker, inzicht in een creatief proces, het leereffect delen van het project en een gedegen voorbereiding op dat wat ze gaan zien. Dat was ons uitgangspunt bij de kick-off van Kunstructeur/Warnet die op 15 september plaatsvond.


Theatermaker Jellie Schippers (van Schippers&VanGucht) doet niets liever dan vertellen over haar werk. Hoe een idee zich in haar hoofd plant en hoe dat groeit en groeit.. en groeit. De vloer werd bedekt met tekeningen, foto’s, tekstjes, en dat was nog maar een selectie van hoe het er bij haar thuis uit zag in de tijd dat Warnet zich vormde. Een creatief proces met een bijzondere voorstelling als resultaat wat ruim 1000 leerlingen in Meierijstad gaan zien.

Warnet (een ander woord voor labyrint) is gebouwd met de thema’s ouderdom, transformatie, verdwalen, de schoonheid van het dagelijkse leven en vooral: het leven vieren.


Waanzinnige Videowereld
Eigenlijk is het niet goed te duiden wat Warnet is. Geen voorstelling of film, want het is niet één verhaal. Op een tribune middenin een witte kubus word je opgeslokt door een videowereld van 360 graden. Op vier grote schermen – en tegelijkertijd live – zien we 1 acteur, die als veertig verschillende personages uiteenlopende fragmenten van een leven bespeelt. Zo is een oude vrouw op zoek naar haar hondje, zijn mensen met punthoedjes onderweg naar het feestje van een honderdjarige en strijkt een man zijn das op strijkmuziek.

Als kinderen naar Warnet gaan kijken, krijgen ze letterlijk een bril (zonder glazen) van iemand anders op. Even zijn ze in het hoofd van iemand anders. En daar ontmoeten ze heel veel mensen, die je ook op straat tegen zou kunnen komen. Daar schuiven overal verhalen achter, die je zelf mag invullen en bedenken. Wat jij gezien hebt, is goed. En wat een ander gezien heeft ook.

Van abstract naar concreet
Abstract, vond ook één van de leerkrachten. Deze leerkracht gaf aan dit als nuchter persoon lastig te begrijpen. Hoe begeleidt je hierin je klas? Deze opmerking en vraag gaf de bijeenkomst een fijne wending. Zo kon Jellie praktische tips geven. Je vraagt niet “wat gebeurde er?”, maar “wat heb jij gezien?”.  

Verander’ns
Na de pauze werd er geëxperimenteerd met “Verander’ns” een transformatie maken. De leerlingen krijgen na de voorstelling namelijk nog een workshop van educatiemaker Juup en zijn team. Daarna volgt een ontwerp- en maakproces in de klas.

Verander eens van standpunt, blik of vorm.
Verander’ns jezelf of iets… anders.
Verander’ns de omgeving, het verhaal of de functie.